SAVJETI

Uložite malo truda: Zaštitite zdravlje tokom putovanja

Zakažite termin za sve vakcine koja su potrebna

Pazite na zdravlje. Facebook

Z. K.

17.5.2024

Koji god razlog stoji iza vašeg putovanja, posebno kada je u pitanju ono internacionalno, važno je uložiti malo truda u pripremu kako biste zaštitili svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas, za vrijeme, ali i nakon putovanja.

Na šta paziti

Nekoliko sedmica prije putovanja razmislite o tome šta trebate napraviti prije putovanja, a Centar za prevenciju i kontrolu bolesti savjetuje da saznate što više o mjestu u koje putujete.

S ljekarom porazgovarajte o svojim zdravstvenim problemima, ako ih imate, a on će vam naglasiti na što na putovanju posebno trebate paziti.

Zakažite termin za sve vakcine koja su potrebna, a prema savjetu svog ljekara. Vakcinaciju bi trebalo obaviti mjesec prije puta jer će neka od njih postati potpuno djelotvorna nakon nekoliko sedmica. Važno je imati i putno zdravstveno osiguranje, a i provjeriti kakav je pristup medicinskoj skrbi u zemlji u koju putujete.

Lijekovi i knjižica

Ponesite i pomoć za put zdravstvenu knjižicu i potvrdu o osiguranju, također i lijekove one koje ste dobili na recept, ali i tablete protiv mučnine, proliva, prehlada, alergija i za smirivanje boli kao i dezinfekcijske maramice, sapun, maramice...

Mnoga putovanja uključuju aktivnosti u okolini koja se puno razlikuje od one na koju ste navikli pa ćete možda na počinak odlaziti nešto kasnije, konzumirati alkohol češće ili biti više fizički aktivni. Iako bijeg od rutine može biti zabavan, često može predstavljati i stres.

Dovoljno sna

Još je nekoliko navika koje mogu pomoći da tokom putovanja ostanete zdravi, a neke od njih uključuju i održavanje zdravih navika koje ste imali kod kuće pa biste trebali piti puno vode, jesti zdravo i dovoljno spavati. Isto tako je potrebno ne dirati površine koje se često diraju, a ako to napravite, onda biste trebali ruke i dobro oprati. Odjeća bi trebala pokrivati kožu na svim mjestima kojima dodirujete sjedalo aviona, autobusa ili automobila koji nije vaš lični.

Nakon putovanja

Možda niste na to pomislili, ali potrebno je voditi brigu i o sebi i o najbližima i nakon povratka s putovanja. Šta biste trebali raditi? Prije svega je važno pratiti događaju li se kakve promjene s vašim zdravljem i pratite bilo kakve simptome najmanje jednu sedmicu nakon putovanja.

Ako mislite da ste bili u kontaktu s nekim ko je bolestan tokom putovanja, to naglasite svom ljekaru. Možda je pametno i ograničiti kontakte ako mislite da ste se razboljeli tokom putovanja.

Svi ovi savjeti će putovanje učiniti sigurnijim i smanjiti šanse da se razbolite. Planirati unaprijed znači brinuti se o svome zdravlje, a povećavaju se šanse da ćete se vratiti odmorni, a ne umorni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.