BIJEG OD GUŽVE

Zaputite se na Dolomite: Povezivanje s prirodom i odmor za dušu

Raj na otvorenom za entuzijaste, nudeći mnoštvo aktivnosti tokom cijele godine

Očaravajući pejzaž. Bucket listy

Dž. R.

10.6.2024

Užurbani život današnjice u urbanim mjestima nosi mnogo stresa sa sobom i zato je jako važno povremeno odvojiti vrijeme za bijeg u prirodu kako bi se odmorili i uživali u svježem zraku. 

Jedna od destinacija je predivni planinski lanac, Dolomiti, u sjevernoj Italiji gdje možete ponovo da se povežete sa prirodom, uživate u raskošnom smještaju i isključite se iz uobičajene svakodnevne rutine.

Ljepota Korvare

Okruženo visokim vrhovima i bujnim dolinama, Korvara je idealna baza za istraživanje Dolomita. Područje je dio skijaškog regiona Alta Badia, nudeći pristup nekim od najboljih staza u Evropi tokom zimskih mjeseci.

Ljeti se pejzaž pretvara u zelenu oazu koja je savršena za aktivnosti na otvorenom, ali je isto tako divna za divljenje sa balkona luksuzne hotelske sobe. Slikovito selo Korvara je suštinsko iskustvo Dolomita koje kombinira prirodni sjaj sa šarmantnim seoskim životom, pa ako se pitate gdje da se prijavite za raskošan boravak, onda ne tražite dalje.

Avanturističke aktivnosti

Dolomiti su raj na otvorenom za entuzijaste, nudeći mnoštvo aktivnosti tokom cijele godine. Ljeti mnogi putnici dolaze da uživaju u planinarenju i biciklizmu, a staze koje se ovdje nude kreću se od laganih šetnji kroz alpske livade do izazovnih ruta koje testiraju čak i najiskusnije avanturiste. 

Preko „gvozdenih staza“, nalaze se rute sa pogledom koji oduzima dah, a kasnije tokom godine, kada snijeg prekrije Dolomite ovo područje postaje i vrhunska destinacija za skijanje. Bilo da ste u potrazi za uzbuđenjem ili neko ko uživa u šetnji, Dolomiti imaju ponešto za svakoga, bez obzira na godišnje doba.

Predivan smještaj

Jedan od najzanimljivijih aspekata Dolomita je jedinstven spoj prirodnih i arhitektonskih ljepota koje nude. Tradicionalne drvene brvnare, rustične planinske kolibe i moderne lože koegzistiraju, nudeći vizuelnu gozbu za ljubitelje arhitekture.

Ako tražite vrhunski hotel u Korvari, onda pronađite onaj koji uključuje prirodne materijale kao što su drvo i kamen, koji se neprimjetno uklapa u okruženje. Pažnja posvećena detaljima u dizajnu osigurava da čak i najluksuzniji smještaji održavaju osjećaj harmonije sa prirodnim ljepotama Dolomita, a boravak u tako promišljeno dizajniranom prostoru obećava da će poboljšati cjelokupno iskustvo, čineći vaš odmor još nezaboravnijim.

Restorani i spa

Nakon napornog dana istraživanja planina, nema ništa bolje od opuštanja u luksuznom spa centru, a Dolomiti su poznati po svojim raskošnim velnes oazama, u kojima se možete opustiti uz razne tretmane u rasponu od sauna i parnog kupatila do masaža i hidromasažnih kada sa panoramskim pogledom na planine. 

Mnogi hoteli nude opsežne spa sadržaje, osiguravajući da možete podmladiti i tijelo i um, ali oni nisu jedini odličan način da se prepustite. Na kraju krajeva, vi ste u Italiji, što znači da su hrana i piće iskustvo sami po sebi.

Ručavanje u Dolomitima je jednako divno iskustvo i nudi priliku da uživate u tradicionalnim jelima kao što su knedle i ukusna peciva, uparena sa odličnim vinima iz obližnjih vinograda. 

Bilo da se častite gurmanskim obrokom u restoranu sa Mišelin zvjezdicom ili uživate u obilnom obroku u planinskoj kolibi, kulinarska ponuda Dolomita će vas ostaviti da žudite za još, a s obzirom na sve aktivnosti koje ćete verovatno obavljati tokom odmora, bit će vam potrebno dodatno „gorivo“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.