TURISTIČKA ATRAKCIJA

Zbog toplotnog vala u Grčkoj: Zatvoren Akropolj

Akropolj je bio primoran na zatvaranje u julu prošle godine tokom dvosedmičnog toplotnog vala

Zatvoren do 17 sati. AP

FENA

prije 6 dana

Atinski Akropolj, najposjećenija turistička atrakcija u Grčkoj, zatvoren je za javnost u srijedu tokom najtoplijih sati zbog toplotnog vala koji je zahvatio zemlju.

Arheološko nalazište

Ministarstvo kulture saopćilo je da će arheološko nalazište na listi UNESCO-a biti zatvoreno od podneva do 17.00 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će temperature dostići 43 stepena Celzija u srijedu i četvrtak.

Prvi toplotni val ove godine u Grčkoj, koju redovno pogađaju visoke ljetne temperature, trebao bi dostići vrhunac tokom ta dva dana, a ministarstvo je saopćilo da bi mjera mogla biti produžena.

Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu upozorilo je na veoma visok rizik od požara u regiji Atika oko Atine.

Škole će ostati zatvorene u nekoliko regija zemlje u srijedu i četvrtak, uključujući i glavni grad, dok je ministarstvo rada savjetovalo zaposlenima u javnom sektoru da rade od kuće.

Rekordan broj

Akropolj je bio primoran na zatvaranje u julu prošle godine tokom dvosedmičnog toplotnog vala bez presedana po svom trajanju.

Rekordan broj od skoro četiri miliona posjetilaca pohrlio je na to mjesto prošle godine, a njegova popularnost dijelomično je povećana zbog turista koji su pristizali brodovima za krstarenje koji su pristajali u obližnju luku Pirej, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.