ZDRAVLJE

Zdrave navike sačuvat će bubrege

Avaz.ba

17.3.2018

Visok krvni pritisak, dijabetes i nasljedna sklonost ka nefrološkim bolestima povećavaju rizik od bolesti bubrega. I bez tih faktora rizika zdravlje bubrega može biti ugroženo infekcijama, nedovoljnim unosom tečnosti, konzumiranjem prjeterano slane hrane, ali i korištenjem nekih lijekova i dodataka ishrani.

Koliko vode

Da bi vam bubrezi ostali zdravi, probajte da se što više pridržavate određenih pravila:

* Unosite dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, ali ne pretjerujte. Nefrolozi kažu da, nasuprot uvriježenom vjerovanju, nijedna studija nije dokazala da je povećen unos vode efikasan u poboljšavanju rada bubrega. Iako je uvijek dobro piti dovoljne količine vode, više od uobičajenih šest-osam čaša svakodnevno najvjerovatnije neće pomoći bubrezima da rade bolje.

* Jedite zdravu hranu. Bubrezi mogu tolerirati širok spektar navika u ishrani, ali većina problema s bubrezima nastaje kao posljedica drugih zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes. Zbog toga pokušajte steći navike da jedete zdravo i umjereno kako biste težinu i krvni pritisak držali pod kontrolom. Sprečavanje nastanka dijabetesa i visokog krvnog pritiska pomoći će bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

* Vježbajte redovno. Ako ste zdravi, vježbanje je dobro zato što, poput zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost može spriječiti gojenje i hipertenziju. Ipak, vodite računa o tome koliko vježbate, posebno ukoliko nemate kondiciju. Ako se preforsirate kad niste zdravi i u formi, to može biti naporno za bubrege.

Dotok krvi

* Budite oprezni s upotrebom suplemenata i biljnih ekstrakata. Pretjerana upotreba vitaminskih suplemenata i pojedinih biljnih ekstrakata može biti štetna za bubrege.

* Prestanite pušiti. Pušenje može oštetiti krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u bubrege, koji zbog toga ne mogu funkcionirati na optimalnom nivou. Pušenje povećava i rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, kao i od raka bubrega.

Oprezno s lijekovima bez recepta

Ne pretjerujte s lijekovima koji se dobivaju bez recepta. Tablete koje se dobivaju bez recepta, kao što su “ibuprofen” i drugi, mogu izazvati oštećenje bubrega ako se redovno uzimaju tokom dužeg perioda. Ako imate zdrave bubrege i povremeno koristite lijekove protiv bolova, oni, vjerovatno, ne predstavljaju rizik.

No, ako ih pijete protiv hroničnog bola ili artritisa, trebali biste razgovarati s ljekarom o tome da prati šta se dešava s vašim bubrezima.

Redovne kontrole

Ako ste u rizičnoj grupi, idite na redovne preglede bubrega. Ako imate dijabetes ili visok krvni pritisak, vaš ljekar bi, kao dio rutinske kontrole, trebao provjeravati da li bubrezi normalno rade.

Obratite pažnju na simptome

Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura. Muškarci obično imaju veći rizik za razvoj hroničnih bubrežnih bolesti nego žene.

Ovdje su neki znakovi i simptomi bolesti bubrega:

1. Češća potreba za mokrenjem ili problem kontroliranja mokrenja.

2. Bol u donjem dijelu leđa.

3. Bol ili peckanje prilikom mokrenja.

4. Edem (tzv. držanje vode) u plućima, nogama, trbuhu, itd.

5. Oticanje oko lica, očiju, nogu i gležnjeva.

6. Krv u urinu.

Ako su bubrezi uredni, oni ne zahtijevaju posebnu brigu. Zdrava, uravnotežena prehrana i adekvatan unos vode dovoljni su za održavanje zdravlja bubrega.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.