ZDRAVLJE U KUĆI

Vi pitate, ljekar odgovara: Ginekološke teme

Avaz.ba

30.5.2018

Endometralni polip

Imam 28 godina, policistične jajnike i neredovne cikluse od samog početka, nisam rađala. Otkriven mi je endometralni polip, je li to opasno i kako se liječi?

- Nemam dovoljno podataka o tome jesu li vam provjereni spolni hormoni, hormoni štitne žlijezde, imate li višak tjelesne mase?! Planirate li trudnoću? Što se tiče endometrijalnog polipa, prije nego što se odlučite na uklanjanje (klasično ili histeroskopski), ponovite ultrazvučni pregled, odmah nakon menstruacije.

Ukoliko ste samo ehosonografski (UZV) pregledani, potrebno je, kao što sam pobrojala, uraditi nekoliko bitnih laboratorijskih pretraga. Najbolje je da to uradite u dogovoru sa svojim ginekologom.

HPV visokog rizika

Imam 28 godina, prvi spolni odnos imala sam prije četiri mjeseca. Nakon toga je Papa-test pokazao CIS, HPV, jaku upalu. Urađena je kolposkopija koja je pokazala mozaik, zadebljanje epitela. HPV tipizacija pozitivna na visokorizične grupe. Zatim kod drugog ginekologa ponovljen Papa-test pokazao je CIN2, susp.CIN3. Kako su nalazi tako različiti i šta mi preporučujete?

- Nalazi jesu različiti, ali su svi dovoljno upozoravajući, tako da morate krenuti u definitivno postavljanje dijagnoze. Da pojasnim, dovoljan je samo jedan nezaštićeni odnos za infekciju HPV-om visokog rizika.

Iscrpili ste sve neinvanzivne metode (kolposkopija i HPV tipizacija), preostaje histologija - odnosno biopsija grlića. Patohistološki nalaz bi trebao biti definitivna dijagnoza od koje zavisi daljnje liječenje. Savjetujem da to učinite što prije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.