KINESKA MEDICINA

Šta se sve čita iz očiju

"Zdravlje u kući"

5.7.2018

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre, kao i s ostalim unutarnjim organima. Disbalans nekog od unutarnjih organa može dovesti do pogoršanja vida i bolesti vezanih uz vid.

Neki od organa koji su povezani s očima:

• leće i zjenice s jetrom,

• bjeloočnica s plućima,

• arterije i vene sa srcem.

• gornja vjeđa sa slezenom,

• donja vjeđa sa želucem,

• rožnica i šarenica s jetrom,

• slezena i želudac s cirkulacijom u oku.

Dakle, tradicionalna kineska medicina zdravlje očiju povezuje sa zdravljem jetre, iako biste mogli isprva pomisliti kako su jetra i oči povezani kao mlijeko sa šampanjcem.

 Razumijevanje nevidljivog

Zdravlje očiju, pa tako i očne bolesti su povezane s lošim dotokom krvi u jetru, oštećenjima jetre, anemijom ili toksičnosti – a svi oni sprečavaju zdrav protok krvi kroz jetru.

Krv iz jetre, vjeruje se, vlaži i njeguje oči. TCM uči kako se ova stanja manifestiraju kada je jetra zagrijana, a ona se povezuje s upalom jetre. Tijelo ne djeluje kao zbroj izoliranih dijelova, već kao dinamičan integrirani živući sistem. 

Svaka ćelija u tijelu posjeduje receptore za neurotransmitere, tako da je u neku ruku svaka ćelija nervna ćelija. Ova biološka osviještenost svih ćelija u tijelu je vrlo važna za shvaćanje funkcioniranja organizma.

Zdravlje jetre i zdravlje očiju ne može se razdvojiti, iako svi organi imaju nekakvu povezanost sa zdravljem očiju. Hronični očni problemi obično se mogu pratiti do nedostatka krvi u jetri.

Dobar primjer je činjenica kako u Kini i holističkoj medicini principi detoksikacije poboljšavaju funkciju jetre, a popratna pojava je poboljšano zdravlje očiju.

Korisni nutrijenti

Većina nas je čula za korisnost beta karotena, korisnog vitamina, kao jednog od mnogih nutrijenata koji su poznati po povoljnom efektu na zdravlje očiju. Kineska tradicionalna medicina zato preporučuje mrkvu, tikvu, paradajz, špinat, dinju, kupus, breskve i grašak. Ova vrsta hrane čisti krv, smanjuje mogućnost upale jetre, te podiže imunološki sistem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.