SIMPTOMI

Ruke drhte od ljutine i uzbuđenja

Zdravstveni problemi koji nas jako plaše, a u osnovi su bezopasni

Posjetite ljekara ako se podrhtavanja ponavljaju. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.12.2018

Ponekad nas neka tjelesna stanja mogu jako uplašiti iako su potpuno bezopasna. Evo nekih najčešćih situacija koje ne bi tebalo da vas zabrinjavaju. 

1. Drhtanje ruku

Ako osjetite da vam se iznenada tresu ruke dok, recimo, uzimate čašu vode, ne brinite. Obično drhtanje koje brzo prolazi nema nikakve neurološke osnove i nemojte sumnjati na Parkinsonovu bolest.

Obično drhtanje pojavljuje se baš u situacijama dok držimo čašu sa vodom, a kod Parkinsonove bolesti dok su ruke opuštene i ne upotrebljavamo ih.

Bezazleno podrhtavanje može utjecati i na glas i na držanje glave u situacijama kada radi adrenalin, odnosno, kad smo ljuti ili uzbuđeni.

Posjetite ljekara ako se podrhtavanja ponavljaju ili ako su u pratnji drugih neuroloških simptoma kao što su promjene u govoru.

2. Vertikalne crte na noktima

Sićušne linije koje se protežu od zanoktica do vrha notkiju slične su borama na licu. Takve oznake na noktima pojavljuju se sa godinama i nemaju nikakvo medicinsko značenje, a poznate su i kao „lomljivi nokti". Posjetite liječnika ako su linije horizontalne ili ako dođe do promjene boje.

3. Tačkice ispred očiju

Pojava tačkica pred očima koje plutaju u vidnom polju česte su kod kratkovidih ljudi, ali obično nisu razlog za zabrinutost osim ako se ne dogodi iznenada. Te promjene obično su uzrokovane starošću. Mogu se pojaviti kao tačkice, talasaste linije, paučina ili krugovi i postati izraženije kada se gleda prema običnoj pozadini, kao što je prazan zid.

Posjetite liječnika ako primijetite nove tačkice, puno njih odjednom poput kiše, treperenje svjetlosti, sjenke ili potpuno zamračenje.

4. Popucale žilice u oku

Crvena mrlja na bijelom dijelu oka izgleda kao da vas je neko udario, ali obično nije razlog za zabrinutost. Osim ako se često događa, popucale crvene žilice na oku nisu za zabrinjavanje.

Trljanje oka rukom ili jastukom dok spavamo, jako kihanje ili bilo koje drugo naprezanje tijela može dovesti do ovoga. Posjetite liječnika jedino ukoliko primijetite da se ovo deševa isuviše često.

5. Fibromi

Mali komadi kože na kapcima ili nekom drugom dijelu tijela zovu se fibromi i zapravo su mali benigni tumori. Oni su često genetski i bezopasni. I muškarci i žene podjednako su skloni fibromima, iako gojaznost i trudnoća povećavaju šanse da se oni razviju.

6. Treptanje očnog kapka

Treptanje kapka može nas jako nervirati i smetati, ali zapravo je bezazleno. Ovaj poremećaj zove se miokimija. Kada vam se to dogodi, znači da je mišić u grču i vjerovatno ste umorni, pospani ili pod stresom.

Tome doprinose i kofein, alkohol i previše vremena provedenog ispred kompjutera.

U slučaju da počne da trza i ostatak lica, obavezno posjetite liječnika jer se možda radi o neurološkom problemu.

7. Drhtanje mišića tokom vježbanja

Ako ste počeli vježbati i osjećate napor, moguće je da će vam mišići drhtati kako budete pojačavali intenzitet vježbanja. Drhtanje se pojavljuje kada mišić dostiže vrh svoje izdržljivosti, a sa svakim novim treningom on će biti jači i neće biti nelagodnog drhtanja. U slučaju da uz drhtanje mišića osjetite i vrtoglavicu, svakako se javite liječniku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.