ZDRAVLJE

Zašto drhte ruke

Ukoliko je ta pojava česta, svakako valja zatražiti ljekarsku pomoć kako bi se utvrdio pravi razlog tremora

Najčešće se pojavljuje u stanju mirovanja. Banner Health

Z. K.

17.1.2023

Drhtavica ili tremor nije rijetka pojava, a može zahvatiti svaki dio tijela, iako se najčešće pojavljuje u rukama. Može imati mnoge uzroke, a često se pojavljuje kao posljedica stresa, iako u određenim situacijama može biti i simptom ozbiljne bolesti.

Opušteni mišići

Tremor je, zapravo, nevoljno i ritmičko pokretanje međusobno nepovezanih mišića. Najčešće se pojavljuje u stanju mirovanja, kad su mišići opušteni.

Mnogi drhtanje ruku često povezuju sa Parkinsonovom bolešću, iako to ne mora biti slučaj. Drhtavica u rukama može se pojaviti i kod ovisnika o kofeinu, ali i kod alkoholičara.

S obzirom na to da tremor može biti posljedica mnogih stanja, teško je reći što ga je tačno uzrokovalo. Ukoliko je ta pojava česta, svakako valja zatražiti ljekarsku pomoć kako bi se utvrdio pravi razlog tremora. Na temelju toga kada i kako se drhtanje ruku pojavljuje, ljekar može zaključiti o čemu je riječ.

Esencijalni tremor jedan je od najčešćih poremećaja pokreta, a može se pojaviti u rukama, glavi, glasu i drugim dijelovima tijela. Najčešće se javlja kod odraslih osoba, a stanje se pogoršava s godinama. Javlja se prilikom određenih pokreta, poput držanja čaše, kašike ili, pak, pisanja. Prestaje u stanju mirovanja, odnosno kad su ruke opuštene.

Nepoznat uzrok

Može biti blag ili skoro neprimjetan ili, pak, toliko izražen da vas ometa kod obavljanja svakodnevnih zadataka. Ljekari nisu sigurni šta izaziva esencijalni tremor, a najčešće je nasljedan, što znači da postoji genetska komponenta, čiji je uzrok za sada nepoznat. 

Esencijalni tremor najčešće se prvo pojavljuje samo u jednoj ruci, a potom prelazi i u drugu ruku. Ako je blag, ne treba ništa poduzimati. Ako je vrlo izražen, postoje određeni lijekovi koji mogu pomoći i ublažiti drhtanje ruku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.