ZAČINI

Cimet mirisni začin jeseni

Cimet jeste izuzetno ljekov i može ublažiti simptome raznih tegoba.

Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.2.2019

Na šta vas podsjeća miris cimeta? Na pitu s jabukama ili mirisni čaj. Ili na jesen? Iako ga danas najčešće koristimo kao začin, starim civilizacijama je bio daleko više od toga.

Cimet ima dugu historiju, a nekad je kao prirodni lijek bio dragocjeniji od zlata. U Bibliji se spominje kao jedan od tri temeljna začina od kojih je Mojsije napravio dragocjeno ulje. Historijski izvori tvrde da ga je još egipatska kraljica Hatšepsut 1500. godine prije naše ere koristila u svojim parfemima.

 Ljekovitost i sastav cejlonskog cimeta

Zimzeleno drvo cimeta pripada porodici lovora (lat. Lauraceae), a u kori svojih grana krije dragocjena ljekovita svojstva. Unutarnji sloj kore s mladih grana guli se i suši u svrhu proizvodnje ukusnog i ljekovitog začina.

Cimet je dobar izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcija, željeza, bakra, cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Bogat je antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija.

Drevna kineska medicina koristi ga za liječenje prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti. U Ayurvedi je cejlonski cimet prirodni lijek za dijabetes i bolju probavu. Moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti.

Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti. Cimet jeste izuzetno ljekov i može ublažiti simptome raznih tegoba. No, prije nego ga počnete svakodnevno uzimati, svakako se posavjetujte s liječnikom.

 Smanjuje nivo šećera u krvi

Prema istraživanju koje je provela najveća britanska organizacija za oboljele od dijabetesa, Diabetes UK, cejlonski cimet pomaže sniziti nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 1 i 2. Utvrđeno je da konzumiranje do 6 grama dnevno smanjuje nivo glukoze, triglicerida i štetnog LDL holesterola.

Čaj od cimeta je jedan od najučinkovitijih načina reguliranja nivoa šećera u krvi. U ključalu vodu dodajte 1 kašičicu cimeta, neka odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite je i popijte.

Štiti od Alzheimerove bolesti

Profesor Michael Ovidia u suradnji s ostalim znanstvenicima Sveučilišta u Tel Avivu proveo je istraživanje kojim je potvrđeno da ekstrakt cimeta CEppt, prisutan u kori, prevenira razvoj Alzheimerove bolesti.

Cimet zajedno s medom pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti. Recept je jednostavan: Pomiješati kašičicu cimeta s malo meda i jesti svaki dan svaki dan prije doručka. Ako je smjesa previše intenzivna, dodaje se u čaj.

Brojne studije dokazale su vezu između cimeta i njegovog utjecaja na mozak – već samo udisanje cimeta potiče moždanu aktivnost.

 Zaustavlja napredak multiple skleroze

Čikaško sveučilište Rush donijelo je novu nadu za oboljele od multiple skleroze i to upravo zahvaljujući cejlonskom cimetu. U studiji znanstvenici su utvrdili da cimet može pomoći zaustaviti napredovanje multiple skleroze, teške bolesti od koje obolijeva sve više mladih ljudi.

 Liječi gljivične i bakterijske infekcije

Rezultati studija koje je proveo National Institutes of Health potvrđuju da spoj cinamaldehid prisutan u cimetu ima značajnu ulogu u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Njegova redovita konzumacija ublažava simptome infekcija, sprečava njihov razvoj i liječi cijeli organizam na prirodan način.

 Med i cimet – pomoć za rak i artritis

Istraživanjem provedenim u SAD-u ustanovljeno je da cejlonski cimet pomaže u borbi protiv mnogih oblika raka jer smanjuje rast, odnosno širenje ćelija raka.

Istraživanja provedena u Japanu i Australiji otkrila su da konzumacija cimeta u kombinaciji s medom pomaže u liječenju raka želuca i kostiju.

Cimet i med pomaži kod suzbijanja leukemije i sprečavaju nastanak i širenje limfoma. Isti se lijek u Europi pokazao djelotvoran i kod druge bolesti – artritisa.

Studija provedena u Danskoj potvrdila je da med i cimet pomažu oboljelima od artritisa u smanjenju bolova već nakon sedam dana uzastopne terapije. Terapija se sastojala od pola čajne kašike cimeta u kombinaciji s čajnom kašikom meda.

Ljekovit je samo cejlonski cimet

Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris.

Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.

Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.

Ipak, treba napomenuti da nije svaki cimet ljekovit. Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet).

Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum), porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.

 Popularni narodni recepti

- Prehlada i hronični kašalj – Supenu kašiku meda pomiješati s četvrtinom čajne kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno.

- Povišen holesterol - Tri čajne kašike cimeta i dvije supene kašike meda preliti s 4 dl čaja (preporučuje se zeleni čaj). Piiti tri puta dnevno.

- Gubitak suvišnih kilograma - Pola čajne kašike cimeta preliti šalicom vruće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Kada se ohladi, dodati kašiku meda. Pola šalice popiti pola sata prije spavanja, a drugu polovicu poklopiti i ostaviti u frižideru pa popiti hladno natašte pola sata prije obroka.

- Za zdravlje srca i krvnih žila – Pojesti kašičicu cimeta svaki dan natašte. Cimet pomiješati s medom ili ga popiti s toplom vodom.

- Cimet podiže nivo energije - Dodati cimet u jutarnju kafu, pahuljice, smoothie, čaj, supu ili ga posuti po tostu namazanom medom.

- Za bolju probavu - U proključalu vodu dodati kašičicu cimeta i nekoliko listića nane. Pustiti da odstoji 10 minuta, procijediti i piti 3 puta dnevno.

- Opadanje kose - Pomiješajte jednu čajnu kačiku cimeta, jednu supenu kašiku meda i malo toplog maslinovog ulja. Tu smjesu nanesite na kosu, ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim kosu isperite.

- Neugodan zadah - U čašu mlake vode umiješajte po 1 čajnu kašiku meda i cimeta i tom tekućinom ispirite usnu šupljinu.

- Ubodi insekata - Pomiješajte dvije supene kašike mlake vode, jednu jušnu kašiku meda i jednu čajnu kašiku cimeta. Smjesu utrljajte na mjesto uboda. Nakon minute ili dvije bol bi trebala prestati kao i neugodni simptomi pečenja ili svrbeža.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.