TIJELO / TAJNE

Zašto plačemo kada se svađamo?

Suze zapravo najčešće pokazuju naša osjećanja u tenucima kada nas riječi iznevjere, a govor otkaže

One su prirodna reakcija na stres. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.7.2019

Svaki put kada se sa nekim raspravljate, jednostavno briznete u plač? Tek tako. Kao da vas je veoma pogodilo to što vam govori, iako možda i nije. Ali to je jače od vas. Zašto? 

Suze su signal koji drugi vide. One su prirodna reakcija na stres u trenutku, iako je jasno da su često remetilački faktor u raspravi, posebno ljubavnoj. Suze zapravo mogu pokazati naša osjećanja kada nas riječi iznevjere, kada ne možemo izgovoriti ono što bismo željeli.

 Suze zbog šoka

Ali suze mogu pokazati i empatiju prema partneru, šok kada čujemo nešto neočekivano ili bijes kada nam neko uputi neistinite, teške riječi u svađi.

Međutim, mnogi su ogorčeni na partnera koji se uvijek rasplače tokom svađe, misleći kako na taj način pokušava manipulirati i preokrenuti stvari u svoju korist.

Takva se osoba ponekad može smatrati i emocionalno nestabilnom, smatraju psihoterapeuti. Možda je u pitanju neka trauma, možda se plaši konfrontacije pa su suze proizvod tog straha.

Izraz ranjivosti

Ponekad se osoba plaši da će svađa dovesti do raskida, pa zbog toga suzama iskazuje svoju ranjivost. Neke je sramota što stalno plaču tokom svađe i smatraju kako time pokazuju koliko su slabi, dok drugi sebe suzama liječe, ukoliko uvijek naiđu na podršku i razumijevanje partnera, prijatelja...

Psiholozi smatraju da se ne treba plašiti ukoliko se rasplačete u želji da drugoj strani nešto kažete ili pokažete. Ali ako želite to izbjeći, sa partnerom i bliskim prijateljima otvoreno razgovarajte.

Smislite "sigurnosnu" riječ koju ćete izgovoriti ukoliko rasprava krene tako da biste se mogli rasplakati. Zatim izađite nakratko iz prostorije, duboko udahnite ili prošetajte se kako biste se smirili, preporuka je psihoterapeuta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.