ORDINACIJA

Stomatologija: Šta je i koliko je korisna CEREC CAD CAM tehnologija

Proces izrade protetskog rada najčešće se dovršava za vrijeme posjete

Stomatolog predloženi dizajn dodatno mijenja i dorađuje. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

21.11.2019

CEREC CAD CAM kompjuterizirani je sistem za digitalno snimanje, dizajniranje i izradu jednog ili više zuba. CAD je skraćenica za kompjuterski potpomognut dizajn, a CAM kompjuterski potpomognutu izradu. CEREC je proizvod njemačke firme “Sirona”, koja s više od 30 godina istraživanja, proizvodnje i kontinuiranog razvoja ima najduže iskustvo sa sistemom CAD CAM.

Glavne prednosti

Glavne prednosti CEREC CAD CAM-a su brzina i preciznost izrade te ugodan rad za pacijenta. Zubne krunice, ljuskice, inlayi, onlayi, tj. restauracije za jedan zub mogu se izraditi za 60 do 90 minuta. Izrada većih rekonstrukcija (nekoliko zuba, do mostova za cijelu čeljust) moguća je unutar 24 sata. To je višestruko skraćenje u odnosu na klasičan postupak izrade koji traje tri do pet dana. Proces izrade protetskog rada najčešće se dovršava u istoj posjeti. 


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Preciznost sistema CEREC CAD CAM temelji se na mikronskoj preciznosti 3D kamere koja služi za uzimanje digitalnog otiska. Na temelju digitalnog otiska CEREC softver rekonstruira virtuelni model čeljusti koji je temelj za dizajn restauracije. Budući da nema klasičnog uzimanja otiska gumastim materijalima, CEREC CAD CAM je ugodan za pacijente, posebno ako imaju pojačan refleks za povraćanje.


Kako radi

Cerec CAD CAM nakon pripreme i brušenja zuba, 3D kamerom uzima digitalni otisak gornje i donje čeljusti, te zagriza pacijenta. Na temelju toga CAD CAM rekonstruira virtuelni model čeljusti. 

 Računarska kalkulacija prema zadanim parametrima izračunava dizajn zuba koji je veličinom, oblikom i položajem usklađen s postojećim zubima.

Stomatolog predloženi dizajn dodatno mijenja i dorađuje prema potrebi uz aktivno učestvovanje pacijenta kako bi se već u fazi dizajna njegove želje što bolje vizualizirale.

Osim toga, moguće je dizajnirati nekoliko predložaka konačnog rješanja i odabrati koje najbolje odgovara.

Odabrani materijal

Rad se izrađuje u glodalici od odabranog materijala. Najčešće je to zubna keramika e.max. Cirkon se koristi za izradu konstrukcija zubnih mostova i radova na implantatima. Blokovi za glodanje dolaze u raznim veličinama, ovisno o veličini i broju zuba koje je potrebno napraviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.