KORISNO

Gastroenterolog upozorava šta ne bi trebalo jesti previše

Višak šećera je povezan s povećanjem tjelesne težine, faktorom rizika za mnoge bolesti

Pržena hrana može dovesti do mučnine i grčeva. Printscreen/YouTube

Z. K.

19.5.2023

Uredu je povremeno uživati u hrani koja se možda ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s velikim oprezom.

Prerađeno meso

Prerada mesa može pomoći da se poboljša njegova tekstura i rok trajanja, ali ako se jede previše i prečesto, može i štetiti našem zdravlju.

Mliječna hrana s visokim sadržajem masti

Intolerancija na laktozu je jedna od najčešćih intolerancija na hranu. Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumiranja mliječne hrane. Simptomi uključuju nadimanje, bol u stomaku, gasove i dijareju.

Pržena hrana

Ona može izazvati stomačne tegobe, jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomjerna potrošnja masti može dovesti do nadimanja, mučnine i grčeva.

Slatka pića 

Konzumiranje slatkih napitaka nema zdravstvene koristi, a to uključuje i voćne sokove, ako se s njima pretjera. Višak šećera je povezan s povećanjem tjelesne težine, faktorom rizika za mnoge bolesti.

Gotova jela 

Ishrana zasnovana na ultraprerađenoj hrani povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog crijeva, depresiju, astmu i rak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.