SIMPTOMI

Na šta može ukazivati bol u gornjem dijelu stomaka

Ljekari upozoravaju da je znak hitnosti i potrebe pregleda svakako potreban kod bolova u stomaku koji traju duže od dva-tri dana

Obratite pažnju gdje vas boli. Gastroconsa

Z. K.

4.6.2023

Gastritis je upalno stanje želuca od kojeg boluje ogroman dio svjetske populacije. Za osobe koje imaju gastritis indikativno je to da ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Međutim, ako se jave, jedan od simptoma je svakako bol u gornjem dijelu stomaka.

Osjećaj sitosti

Uz bol u podrebarnoj regiji, simptomi gastritisa su nadutost, brzi osjećaj sitosti nakon jela, promjene u apetitu, mučnina ili povraćanje (sadržaj iz želuca, krv ili sukrvica, sadržaj nalik na talog kafe), crna, katranasta ili krvava stolica, anemija i posljedično intenzivan umor. Svi ovi simptomi mogu da se jave pojedinačno ili u kombinaciji, zavisno od osobe do osobe.

Nije svaki bol u stomaku znak i da je neophodno javiti se ljekaru. Ipak, neka stanja zahtijevaju apsolutnu pažnju, nezanemarivanje i reakciju. Ljekari upozoravaju da je znak hitnosti i potrebe pregleda svakako potreban kod bolova u stomaku koji traju duže od 2-3 dana, ne prestaju ili se pojačavaju. Također, oprez je obavezan kod jačeg bola u bilo kom dijelu stomaka koji traje duže od sat ili je riječ o povremenim bolovima koji traju duže od 24 sata.

Nemogućnost konzumiranja tečnosti i hrane, visoka tjelesna temperatura, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kafe, promjene u stolici i posebno crna ili krvava stolica uz promjenu apetita i nagli, neobjašnjivi gubitak kilograma, apsolutno su signal za pregled, dijagnostiku i, ako je potrebno, terapiju.

Postavljanje dijagnoze

Medicina je definirala nekoliko vrsta gastritisa, a dijagnoza se postavlja gastroskopijom. U zavisnosti od tipa, odnosno vrste gastritisa, i lokacija bola, odnosno nelagode u kom dijelu stomaka ih osjećamo, može da bude različita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.