POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Navike koje mogu produžiti život

Dobar san, definiran kao najmanje sedam do devet sati u noći bez nesanice, smanjio je preranu smrt iz bilo kog razloga za 18 posto

Smijeh je zdrav. UPMC

Z. K.

18.8.2023

Koje su magične zdrave navike koje mogu produžiti život? Ništa što ranije niste čuli – vježbajte, jedite zdravo, smanjite stres, dobro spavajte i njegujte pozitivne društvene odnose. S druge strane, ne pušite, ne pijte previše i nemojte postati zavisni od opioida.

Zdravo ponašanje

Usvajanje samo jednog zdravog ponašanja dodalo je ženi tri i po godine života, dok su dva dodala osam godina, tri dodala 12,6 godina, a usvajanje svih zdravih navika produžilo je život žene za 22,6 godina. Studija predstavljena na Nutrition 2023., na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu, uspjela je rangirati osam životnih stilova ponašanja kako bi se vidjelo koje pružaju najveći poticaj dugovječnosti.

Prva na listi bila je vježba, za koju mnogi stručnjaci kažu da je jedno od najvažnijih ponašanja koje svako može uraditi da bi poboljšao svoje zdravlje. Dodajući da je jedno zdravo ponašanje dovelo do smanjenja rizika od smrti iz bilo kog razloga za 46 posto.

Nezavisnost od opioida bio je drugi najvažniji faktor koji doprinosi dužem životu, smanjujući rizik od rane smrti za 38 posto, pokazalo je istraživanje. Nepušenje smanjuje rizik od smrti za 29 posto, prema istraživanju. Ako je osoba bila bivši pušač, to se ne računa. Međutim, prema stručnjacima, prestanak pušenja u bilo kom trenutku života ima velike zdravstvene koristi.

Upravljanje stresom

Također upravljanje stresom smanjuje preranu smrt za 22 posto, pokazuju istraživanja. Biljna ishrana povećala bi vaše šanse da živite duže za 21 posto, pokazalo je istraživanje, ali to ne znači da morate biti vegetarijanac ili vegan.

Izbjegavanje prekomjernog opijanja, što znači ispijanje više od četiri alkoholna pića dnevno, bila je još jedna navika zdravog načina života, smanjujući rizik od smrti za 19 posto.

Također i dobar san, definiran kao najmanje sedam do devet sati u noći bez nesanice, smanjio je preranu smrt iz bilo kog razloga za 18 posto.

Okruženje pozitivnim društvenim odnosima pomoglo je dugovječnosti za pet posto, pokazalo je istraživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.