SAVJETI

Znakovi upozorenja koje ne smijete ignorirati

Posebno muškarci mogu ostati nesvjesni da su doživjeli tihi srčani udar sve dok ih trajni simptomi ne natjeraju da se obrate ljekaru

Ne zanemarujte simptome. Onlymyhealth

Z. K.

20.12.2023

Tihi srčani udari predstavljaju značajan izazov budući da čine 45 posto srčanih udara, a puno više pogađaju muškarce nego žene. Prikladno nazvani “tihi”, ovi srčani udari odstupaju od klasičnih simptoma, nemaju intenzivne manifestacije koje se obično povezuju sa srčanim udarom.

 Blaga bol

Blaga i prolazna priroda simptoma tihog srčanog udara često navodi pojedince da ih odbace kao običnu nelagodu ili manje ozbiljan problem, prenosi Times of India. Umor, fizička nelagoda i blaga bol u grlu ili prsima često se pogrešno pripisuju faktorima kao što su prekomjerni rad, loš san ili bolovi povezani sa starenjem.

Posebno muškarci mogu ostati nesvjesni da su doživjeli tihi srčani udar sve dok ih trajni simptomi poput umora, nedostatka zraka ili gorušica ne natjeraju da se obrate ljekaru. Kardiolozi naglašavaju ključnu ulogu ranog otkrivanja i intervencije. U svojoj kliničkoj praksi često se susreću sa slučajevima kada je zakasnjela medicinska pomoć dovela do nepovratnog oštećenja srčanog tkiva.

Nakon postavljanja dijagnoze primjenjuje se terapija ljekara, koja se bavi glavnim faktorima rizika kroz promjene prehrane, redovnu fizičku vježbu i lijekove kao što su statini za sprečavanje drugog srčanog udara. Ključ leži u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju suptilne simptome i preduzmu proaktivne korake prema zdravlju kardiovaskularnog sistema. 

Medicinska pomoć

Pojedinci se ohrabruju da odmah potraže medicinsku pomoć ako dožive bilo koji od sljedećih znakova upozorenja: Nelagodnost u centru grudnog koša koja traje nekoliko minuta ili se ponavlja, koju karakterizira pritisak, stezanje ili bol. Nelagodnost u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela, uključujući jednu ili obje ruke, leđa, vrat, vilicu ili stomak. Kratkoća daha prije ili tokom nelagodnosti u grudima te izbijanje hladnog znoja ili mučnina.

Podizanjem svijesti i podsticanjem blagovremene medicinske intervencije, možemo zajedno da radimo na smanjenju utjecaja tihih srčanih udara i očuvanju zdravlja srca za duži i ispunjeniji život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.