ISTRAŽIVANJA

Buka može izazvati srčani udar

Svako povećanje buke iznad pet decibela povećava rizik za srčane probleme

Prekomjerna buka je povezana i s većim zapaljenjem u arterijama. Facebook

Z. K.

18.5.2023

Između dvije naizgled nepovezane stvari postoji, zapravo, vrlo snažna veza, na koju naučnici iznova upozoravaju. Dugotrajna izloženost saobraćajnoj buci povezana je s povišenim rizikom od nastanka srčanih oboljenja, a novije istraživanje pružilo je dodatne detalje o ovoj neobičnoj vezi.

Proučavali gotovo 500 odraslih ljudi

Kako stoji na sajtu platforme Health uglednog Univerziteta Harvard, istraživači su proučavali gotovo 500 odraslih ljudi tokom pet godina. Za to vrijeme su prikupljali podatke o saobraćaju i buci aviona u blizini adresa svih učesnika istraživanja.

Nakon uzimanja u obzir i drugih faktora koji doprinose riziku za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, poput zagađenja zraka, otkriveno je da svako povećanje prosječnog 24-satnog nivoa buke iznad pet decibela povećava rizik da će doći do srčanog ili moždanog udara i sličnih srčanih problema za čak 34 posto.

Anksioznost i strah

Koristeći specijaliziranu tehniku snimanja mozga, naučnici su pokazali da je viši nivo izloženosti buci povezan s većom aktivnošću u amigdali, oblasti mozga koja je uključena u procesuiranje stresa, anksioznosti i straha.

Prekomjerna buka je povezana i s većim zapaljenjem u arterijama, što je poznati okidač za kardiovaskularne tegobe. Ova saznanja objavljena su 2019. godine u medicinskom magazinu ''European Heart Journal''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.