TRUDNOĆA

Alarm vaše plodnosti

Alarm vaše plodnosti. Bonadea

Piše: M.D.A

4.12.2020

U 2020. godini dosta informacija o svom zdravlju imate nadohvat ruke – a to uključuje i Vašu plodnost. Nikada nije rano početi razmišljati o tome. Čak i u Vašim dvadesetim možete dobiti uvid u svoju reproduktivnu budućnost i shodno tome napraviti plan, bilo da je to zamrzavanje jajnih ćelija ili jednostavno spoznaja da imate dovoljno vremena da se fokusirate na karijeru prije nego krenete ramišljati o stvaranju porodice.

U isto vrijeme, mogućnost posjedovanja tolikog broja informacija nekada može imati i svoje nedostatke, osobito ako su vijesti o plodnosti loše. Zato se postavlja pitanje, je li dobra ideja provjeriti plodnost mnogo ranije nego poželite imati djecu ili biste trebali sačekati dok to stvarno „trebate“ znati?

Nažalost, iako se pojam „biološki sat“ u današnje vrijeme čini graničnom uvredom, druga neupitna istina o plodnosti žene je da se ona smanjuje s godinama.

I to ne samo malo.

The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) internet stranica objašnjava da je najzdravija dob za dobijanje djece izmedju 20 i 35 godina. Iako to većinu ljudi neće iznenaditi, ono što možda ne znate jeste da nakon tridesetpete, plodnost kod žene ne samo da ne opada postepeno, već kao da pada sa litice.

Tada postaje imperativ da se, ukoliko želimo iskoristiti svoje pravo te postaviti karijeru u dvadesetim na prvo mjesto i odgoditi rađanje djece do trenutka kada budemo spremni za stvaranje porodice, naoružamo sa što više znanja o svojoj plodnosti i vlastitiom tijelu općenito. 

Ali Mesut. Bonadea

Dobijanje odgovora bez straha

Ako pokušavate odlučiti da li je neophodno da provjerite svoju plodnost prije nego uopšte planirate da imate djecu, razgovor sa Vašim ginekologom je uvijek dobra ideja. Nekada, pogotovo kada se radi o tako osjetljivoj temi, samo želite da se smjestite ispred eksperta, sa dovoljno vremena da postavite sva pitanja koja Vas drže budnim tijekom noći. Dr. Ali Mesut, svjetski priznat stručnjak za humanu reprodukciju, specijalista ginekologije, akušerstva i reproduktivnog zdravlja, u jednoj od najsavremenijih klinika za vantjelesnu oplodnju u Bosni i Hercegovini „Bona Dea IVF and Women Health Centar“ pruža odgovore na sva pitanja u vezi neplodnosti kod muškaraca i žena.

Kada budete razgovarali sa svojim doktorom, on će Vam vjerovatno postaviti pitanja o Vašem zdravlju i načinu života. Želeće da zna o Vama i Vašem partneru stvari poput:

- Medicinske historije, kao što su dugotrajne bolesti ili operacije

- Lijekove koje pijete

- Da li pušite cigarete, pijete alkohol, jedete ili pijete namirnice koje sadrže kofein ili koristite nedozvoljene droge

- Da li imate kontakt sa hemikalijama, toksinima ili radijacijom kod kuće ili na poslu

Također, može vam postaviti pitanja o seksualnom životu i menstrualnim ciklusima.

Bonadea IVF Clinic. Bonadea

Testovi neplodnosti za žene

Ne postoji individualni test koji je najbolji za provjeru neplodnosti. Doktori koriste mnogo načina da indentifikuju bilo kakav problem koji potencijalno može imati uticaj na plodnost žene.

Možete odraditi Papa test. Pomoću njega može se otkriti rak grlića maternice, problemi sa cerviksom ili polno prenosive bolesti. Sve to može uticati na trudnoću. Da biste zatrudnjeli, svakog mjeseca morate otpustiti jajnu ćeliju, odnosno ovulirati. Možda će biti potrebni testovi za provjeru cervikalnog mukusa, mjerenje temperature tijela ili korištenje ovulacionih testova kod kuće.

Također, doktor će od Vas možda tražiti da uradite test urina za provjeru lutenizirajućeg hormona (LH). Ovaj hormon se pokazuje u velikoj mjeri prije ovulacije.

Ukoliko je potrebno uradiće se pregled karlice, utrazvukom pregledati jajnici i maternica te odraditi analiza hormona preko krvi.

Ostali testovi i procedure se obično rade kasnije ukoliko se uz pomoć prethodno najbrojanih ne dobije odgovor. Na primjer, specijalni test- histerosalpingogram- može pomoći da se vidi da li su jajovodi otvoreni.

Također, u nekim slučajevima provjera neplodnosti može uključiti manje hiruške zahvate, kako bi se provjerilo stanje jajovoda, jajnika i uterusa.

IVF Bonadea clinic. Bonadea

Testovi neplodnosti za muškarce

Ova vrsta ispitivanja plodnosti obično uključuje fizički pregled i analizu ejakulata. Vaš uzorak će biti provjeren za:

- Broj spermatozoida u ejakulatu

- Njihova pokretljivost

- Veličina, oblik i kvalitet spermatozoida

- Te količina sjemene tečnosti

Također, moguće je da ćete odraditi i test krvi radi provjere određenih hormona koji potencijalno mogu dovesti do problema sa začećem.

Sada kada znate šta sve obuhvata testiranje Vaše plodnosti, da li se zaista isplati testirati se iako ste na dalekom putu od stvaranja potomstva?

Ispitivanje plodnosti prije nego poželite djecu može biti korisno sa stanovišta mentalnog zdravlja. Jedna od prednosti postojanja informacija o Vašoj plodnosti prije želje za začećem je mogućnost planiranja, što Vam može pružiti osjećaj kontrole. Također, može pomoći i sa fizičkog stanovišta otkrivanjem stanja koje utiče na plodnost (sindrom policističnih jajnika ili endometrioza), što je izuzetno korisno, jer Vam daje informacije koje su potrebne kako biste odmah preduzeli mjere za rješavanje tog problema.

Posjedovanje informacija o svojoj plodnosnosti čini da se osjećate sigurnije, bez obzira značilo to donošenje odluke za Vašu reproduktivnu budućnost (kao što je zaleđivanje jajnih ćelija) ranije ili kasnije ili pak osjećaj prijatnosti u vremenskoj liniji koju ste sami sebi postavili.

Rano testiranje znači da se ne osjećate kao da ste u nemilosti svoje biologije, već da se Vi nalazite na mjestu vozača. 

IVF Bonadea klinika - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.