STAVOVI

Đukanović: Srbija i Rusija potkopavaju nezavisnost Crne Gore

Ne sumnjamo da su aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da smo mi također meta, naveo je on

Avaz.ba

29.2.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU, piše Reuters, prenosi RTCG.

Đukanović je rekao da se serijom protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji su predvođeni Srpskom pravoslavnom crkvom, pokušava dovesti u pitanje nezavisnost Crne Gore – navodi Reuters.

- Ako se pitate je li ovo kontinuitet (pokušaja) uništavanja Crne Gore i opstrukcija njene namjere da nastavi svoj put ka evropskim i euroatlantskim integracijama, u to nema sumnje - rekao je Đukanović u intervjuu za Reuters.


Nacionalistički koncept

Moskva je bila nedvosmislena u pokazivanju svojih interesa u tekućem (religijskom) problemu u Crnoj Gori, dodao je on.

Đukanović je optužio Beograd za oživljavanje nacionalističkog koncepta ''Velike Srbije'' koji je doprinio balkanskim ratovima devedesetih godina i raspadu bivše Jugoslavije.

- Ne sumnjamo da su aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora, također, meta - rekao je Đukanović za britansku agencija.

Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova, odbacila je Đukanovićeve tvrdnje, rekavši da „niko ne može podrivati ono što on radi više nego sam Đukanović".

Reuters navodi i da je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila Đukanovićeve komentare.

Govoreći o protestima s kojima je Đukanović suočen, Brnabić je kazala da on "ima problem u svojoj zemlji i s građanima Crne Gore".

- Iznenađena sam retorikom predsjednika Đukanovića... Srbija je davno napustila devedesete i okrenula se budućnosti - rekla je Brnabić i dodala da Srbija zahtijeva da Srbi u Crnoj Gori imaju pravo na vlastiti jezik i religiju.

Reuters podsjeća da su protesti u Crnoj Gori počeli u decembru zbog zakona koji omogućava državi da preuzme vlasništvo nad crkvenom imovinom ukoliko crkva ne može da dokaže da je bila njihov vlasnik prije 1918. godine - kada se tadašnja Kraljevina Crna Gora pridružila Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, prethodnik Jugoslavije.

- Srpska pravoslavna crkva je dominantna u Crnoj Gori, zemlji sa 620.000 ljudi, i broji oko 12 miliona članova, uglavnom u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni - navodi agencija.


Opasna zamka

Srbija i Crna Gora, podsjećaju, pregovaraju o ulasku u EU. Crna Gora se pridružila NATO-u 2017. godine, ali Beograd ne želi članstvo u ovom savezu.

- Etnički Srbi čine oko trećine crnogorskog stanovništva. Mnogi Srbi imaju korijene u Crnoj Gori, dok desetine hiljada Crnogoraca žive u Srbiji - navodi Reuters.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše britanska agencija, rekao je da se Beograd neće miješati u poslove Crne Gore, ali je, također, rekao da će Srbija pomoći tamošnjoj srpskoj manjini.

- Srbija juri u opasnu zamku zaštite navodno ugroženih prava (manjinskih) Srba, istovremeno ugrožavajući suverenitet drugih država - rekao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.