ODLAZAK DIVE

Umrla Milena Dravić

Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću

Avaz.ba

14.10.2018

Velika srbijanska glumica Milena Dravić umrla je sinoć u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, saznaje "Blic" u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, ljekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog ljeta je boravila u Puli i na Paliću, gdje je promovirana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imale.

Milena Dravić u karijeri je snimila 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski reditelj František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.). Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njenoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu "Prekobrojna" hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine, osim slave, donijela i "Zlatnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli.

U karijeri dužoj od 50 godina snimila je 90 filmova, a najpoznatiji u kojima je ostvarila ulogu su, između ostalih, "Prekobrojna", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Una", "Rad na određeno vrijeme", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".   

Dravić je dobitnica nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srbijanskih nagrada "Dobričin prsten" i "Žanka Stokić" za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srbijanskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri "Zlatna ćurana" na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset "Zlatnih arena" na Filmskom festivalu u Puli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.