NAUKA

Do 2050. godine "Luciferove" temperature postat će normalne na jugu Evrope

Avaz.ba

27.9.2017

Nesnosne vrućine, poput onih koje je ljetos donio toplotni val "Lucifer", do 2050. godine će postati uobičajene u južnom dijelu Evrope, saopćilo je u srijedu udruženje međunarodnih naučnika, koji sarađuju na zajedničkom projektu pod nazivom "World Weather Attribution".

Vreli valovi poput "Lucifera", koji je tokom avgusta temperaturama višim od 40 stepeni pogodio južnu i istočnu Evropu, rasplamsavši šumske požare, naškodivši usjevima i odnijevši ljudske živote, već sad je četiri puta češći nego prije stotinu godina, upozoravaju iz WWA. 

- Početkom 1900. ljeta poput onoga koje je za nama bila su iznimno rijetka" - kaže Gert Jan van Oldenburg (Geert Jaan van Oldenborgh), viši naučnik Holandskog kraljevskog meteorološkog instituta. 

Dodaje da su - diljem južne Evrope puno veći izgledi da slični toplotni valovi postanu pravilo svakog ljeta-.

Dijelovi južne i istočne Evrope u julu i avgustu hvatali su se u koštac s temperaturama iznad 40 stepeni.

Takvi vremenski ekstremi do polovine stoljeća postat će tipični za južnu Evropu ukoliko se u atmosferu nastavi emitirati ista količina stakleničkih plinova, pokazuju klimatske simulacije WWA. 

Naučnici su u januaru saopćili da su temperature širom svijeta dostigle rekordne visine treću godinu zaredom još do 2016., a po podacima WWY od 1950. intenzitet toplotnih valova u Evropi se povećao za jedan do dva Celzijeva stepena, prenosi Večernji.hr. 

Godine 2003. od posljedica toplotnog udara u Evropi je smrtno stradalo više od 35.000 ljudi, a u Rusiji ih je od posljedica ekstremnih vrućina koji su zemlju zahvatili 2010. umrlo više desetina hiljada.

Analiza uzroka ekstremnog vremena pokazala je da su toplinski valovi u Evropi postali učestaliji, a na jugu Evrope najmanje 10 puta učestaliji. 

Tokom trajanja "Lucifera" u Italiji je broj hitnih slučajeva porastao za 15 posto, kaže se u saopćenju WWA. 

Časopis The Lancet Planetary Health journal je u broju od augusta iznio podatak po kojemu bi broj smrtno stradalih od vremenskih nepogoda, poput toplotnih udara, šumskih požara i suše do kraja stoljeća mogao povećati 50 puta. 

- Klimatske promjene žestoko utječu na zajednice u mjestima i gradovima već sada i zajednički planovi bi mogli spasiti brojne živote - rekao je Robert Vautard, naučnik i član WWA. 

Poručio je da je veoma važno - da gradske vlasti započnu saradnju sa naučnicima i stručnjacima za javno zdravstvo kako bi se osmislio akcijski plan djelovanja u ovakvim ekstremnim situacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.