NIJE PRIJETNJA

Asteroid dug 500 metara proći će blizu Zemlje

Američka svemirska agencija NASA, odnosno njen Laboratorij za mlazni pogon, pomno je prati jedan od najdužih zabilježenih asteroida

Riječ je o asteroidu nazvanom 2011 AG5. NASA

E. A.

23.2.2023

Američka svemirska agencija NASA objavila je nove podatke o jednom od najdužih zabilježenih asteroida.

Američka svemirska agencija NASA, odnosno njen Laboratorij za mlazni pogon, pomno je prati jedan od najdužih zabilježenih asteroida koji je prošao pored zemlje 3. februara na udaljenosti od 1,8 miliona kilometara. 

Nove informacije

Riječ je o asteroidu nazvanom 2011 AG5, koji je više nego trostruko duži u odnosu na svoju širinu. Najnovije opservacije su omogućile NASA-i da prikupi mnogo novih informacija o ovoj svemirskoj stijeni, koja će proći pored Zemlje 2040. godine.

Našu planetu 2011 AG5 nije ugrožavao, no NASA je zabilježila vrijedne opservacije ranije ovog mjeseca zahvaljujući kojih je odredila veličinu, rotaciju, oblik i površinske detalje asteroida koji je prvobitno otkriven 2011. godine. Novi podaci govore da je dug oko 500 i širok oko 150 metara, a to znači da veličinom odgovara Empire State Buildingu.

Potpuna rotacija

Također, ustanovljeno je da je asteroid taman kao ugalj te da ima malu brzinu rotacije s obzirom na činjenicu da mu je potrebno otprilike devet sati da se potpuno rotira.

Opservacije su obavljene pomoću antene radara Goldstone Solar System postavljene u Barstowu u Kaliforniji.

Novi podaci su omogućili preciznije mjerenje orbite asteroida oko Sunca te su pomogli naučnicima da predvide njegovu putanju tako da mogu bolje ustanoviti da li bi ikada mogao predstavljati prijetnju po Zemlju.

Asteroid 2011 AG5 napravi put oko Sunca za 621 dan, a 2040. godine će imati bliski susret sa Zemljom. Ipak, proći će pored naše planete na udaljenosti od 1,1 milion kilometara.

- Nedugo nakon otkrića asteroida analize su pokazale postoji mala šansa udara u budućnosti, međutim, dalje opservacije ovog objekta su isključile tu mogućnost. Planetarni radarski tim će u narednom periodu preciznije odrediti gdje će se asteroid nalaziti u budućnosti - rekao je zvaničnik NASA-e Paul Čodas (Chodas).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.