TASMANIJSKI TIGAR

Naučnici prvi put izolirali RNK neke izumrle vrste

Genetičari su prvi put izolirali i dekodirali molekule RNK iz nekog stvorenja koje je davno izumrlo.

Tasmanijski tigar. YouTube

M. Z.

21.9.2023

Genetičari su prvi put izolirali i dekodirali molekule RNK iz nekog stvorenja koje je davno izumrlo.

Funkcioniranje gena

Taj genetski materijal – iz 130 godina starog tasmanijskog tigra (tilacina), primjerka u kolekciji Švedskog muzeja historije prirode u Štokholmu – omogućava naučnicima da bolje razumiju kako su geni te životinje funkcionirali, piše CNN.

Otprilike veličine kojota, tilacin je bio torbarski predator. Nestao je prije oko 2.000 godina skoro svuda osim australske otočne države Tasmanije, gdje su ga evropski doseljenici lovili do istrebljenja. Posljednji tasmanijski tigar koji je živio u zarobljeništvu, nazvan Bendžamin, umro je 1936. godine u zoološkom vrtu u Hobartu.

Glavni autor studije, kompjutacioni biolog u Centru za paleogentiku Emilio Marmol Sančez kaže da, iako deekstinkcija nije cilj istraživanja, bolje razumijevanje genetske strukture tasmanijskog tigra može pomoći nedavno pokrenutim naporima da se ta životinja vrati iz mrtvih u nekom obliku.

Povratak izgubljene vrste

Vođa projekta oživljavanja tilacina Endru Pask kaže da je dokument „revolucionaran“.

- Ranije smo mislili da je jedino DNK ostala u starim muzejskim i drevnim uzorcima, ali ovaj dokument pokazuje da također možete izvući RNK iz tkiva - rekao je Pask, profesor na Univerzitetu u Melburnu.

- Ovo će nam mnogo pomoći u razumijevanju biologije izumrlih životinja i izgradnji boljih izumrlih genoma - dodao je on.

Drevna DNK, u odgovarajućim uvjetima, može opstati više od milion godina i drastično je promijenila razumijevanje prošlosti. RNK, privremena kopija nekog dijela DNK, fragilnija je i brže se raspada nego DNK, a donedavno nije smatrano da opstaje iole dugo.

Istraživački tim je uspio da sekvencira RNK kože i skeletnih mišićnih tkiva i da identificira gene specifične za tilacina. Te informacije su dio onoga što je poznato kao transkriptom, kao što su informacije smještene u DNK poznate kao genom.

DNK se često opisuje kao uputstvo za život koji sadrži svaka ćelija tijela. Osim drugih ćelijskih funkcija, RNK proizvodi proteine kreirajući kopiju određenog pojasa DNK u procesu poznatom kao transkripcija.

Razumijevanje RNK

Razumijevanje RNK omogućava naučnicima da sastave potpuniju sliku biologije neke životinje, kaže Sančez. On to upoređuje s gradom gdje svaki restoran dobije jednu ogromnu knjigu recepata – DNK. Međutim, RNK omogućava svakom restoranu da pravi različita jela iz tog priručnika, piše Telegraf.rs.

- Ako se fokusirate samo na DNK, nećete moći da pohvatate razlike između svih tih restorana. Pomoću RNK možete otići u restoran i probati hranu, suši ili sendviče - rekao je Sančez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.