PILOT-POSTROJENJE

Prvi solarni reaktor u Švicarskoj: „Vještačko drvo“ proizvodit će zeleni vodik

Ono što ga čini jedinstvenim je sposobnost da povrati toplotu i kisik koji se stvaraju tokom procesa

Koristi sunčevu svjetlost i vodu za proizvodnju vodika i kisika. YouTube

E. Ag.

7.12.2023

Švicarski solarni reaktor za proizvodnju zelenog vodika pod nazivom „Vještačko drvo“ trebalo bi da prevaziđe probleme poput visokih troškova i poteškoća u transportu, kako bi počeo s radom u februaru 2024. godine.

Izgleda kao teleskop

Kako prenosi Svisinfo, jedinstveno pilot-postrojenje ovog tipa izazvalo je i veliko interesovanje u inozemstvu, nakon što je postavljeno u kampusu Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL).

Parabolična antena s prečnikom od sedam metara, koja je usmjerena ka nebu, izgleda kao teleskop, ali nije dizajniran da prima radiovalove iz svemira, već da koristi sunčevu svjetlost i vodu za proizvodnju vodika i kisika, navodi Svisinfo.

Prema riječima šefa EPFL-ovog Laboratorija za nauku i inžinjerstvo obnovljive energije Sofije Hausener, to je prva demonstracija proizvodnje solarnog vodika.

- Za razliku od eksperimentalnih uređaja u laboratoriju, ovaj prototip sistema sadrži sve što je potrebno za kontinuiranu proizvodnju vodika - navela je ona.

Svisinfo navodi da reaktor radi tako što se sunčeva svjetlost reflektuje o parabolična ogledala i koncentriše u reaktoru koji se nalazi u žarišnoj tački, dok u samom reaktoru, električna struja, koju generiše sunce, dijeli molekule vode na vodik i kisik, u procesu sličnom fotosintezi u drveću i biljkama.

Prati položaj sunca

Dalje se navodi da se sistem rotira sam od sebe i prati položaj sunca na nebu da bi maksimizirao izlaz, a može da proizvodi vodik čak i po oblačnom vremenu ili noću povezivanjem na vanjski izvor električne energije.

Ono što ga čini jedinstvenim je sposobnost da povrati toplotu i kisik koji se stvaraju tokom procesa: toplota bi mogla da se koristiti za zagrijevanje zgrada ili određenih industrijskih mašina, dok bi kisik, koji se često smatra otpadnim proizvodom, mogao da bude upotrijebljen u bolnicama za liječenje pacijenata s respiratornim problemima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.