ZANIMLJIVA STUDIJA

Ljudi kažu "dobar dan" i rukuju se: Znate li kako se pozdravljaju slonovi

Naučnici otkrili kako njuh igra važnu ulogu pri pozdravljanju, koje često uključuje mokrenje ili defekaciju

Istraživanje je navelo oko 20 tipova gesti koje slonovi koriste pri pozdravljanju. Facebook

E. Ag.

14.5.2024

Istraživanje temeljeno na posmatranju afričkih slonova u rezervatu Jafuta u Zimbabveu pruža nove uvide u vizuelne, akustične i taktilne geste koje koriste pri pozdravljanju, ali i u razlike između više vrsta pozdrava.

Visoko inteligentni

- Slonovi žive u takozvanoj skupini fisija-fuzija, u kojoj se često odvajaju i ponovno spajaju, sastajući se u razmaku od više sati, dana ili mjeseci - rekla je bihevioralna biologinja Vesta Eleuteri s Bečkog univerziteta, glavna autorica studije objavljene ovog mjeseca u časopisu Communications Biology.

Slonovi, najveće kopnene životinje, visoko su inteligentni, imaju dobro pamćenje, sposobnost rješavanja problema i sofisticiranu komunikaciju.

Ženke iz različitih porodica mogu među sobom stvarati snažne društvene veze i formirati skupine. Ranija istraživanja su zabilježila da, kada se te skupine sastaju, slonovi se pozdravljaju na složen način kako bi ojačali svoju socijalnu vezu, kazala je Eleuteri, piše Tportal.hr.

- Mužjaci imaju slabije društvene veze, a njihovi pozdravi možda više služe tome da se ublaže mogući 'riskantni susreti'. Uglavnom se pozdravljaju tako što se međusobno njuše surlama - dodala je Eleuteri.

Istraživanje je navelo oko 20 tipova gesti koje slonovi koriste pri pozdravljanju i pokazalo kako ih na posebne načine kombiniraju s različitim vrstama glasanja. Također, studija je otkrila kako njuh igra važnu ulogu pri pozdravljanju, koje često uključuje mokrenje ili defekaciju.

Pokazivanje stražnjice

Slonovi se mogu pozdravljati vizuelnim gestama, naprimjer širenjem ušiju ili pokazivanjem stražnjice, auditivnim, poput mlataranja ušima, ili taktilnim, diranjem drugog slona.

- Otkrili smo da biraju ove vizuelne, akustične i taktilne geste, uzimajući u obzir gleda li ih njihov partner kojeg pozdravljaju ili ne, što upućuje na to da su svjesni vizuelnih perspektiva drugih. Preferirali su koristiti vizuelne geste kada bi je njihov partner gledao, a taktilne kada nije - kazala je Eleuteri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.