NAKON EL NINJA

Stiže La Ninja: Kako će to utjecati na vremenske prilike do kraja godine

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se bilježe podaci

La Ninja donosi hladnije temperature Tihog okeana oko ekvatora te je povezana s poplavama i sušama. YouTube

E. Ag.

3.6.2024

Vremenski obrazac El Ninjo koji može uzrokovati ekstremne uvjete poput šumskih požara i tropskih ciklona trebao bi se kasnije ove godine pretvoriti u općenito hladnije uvjete La Ninje, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak.

El Ninjo je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra, što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Ninja donosi hladnije temperature Tihog okeana oko ekvatora te je povezana s poplavama i sušama.

WMO je objavio da postoji 60 posto šansi da će se uvjeti La Ninje pokazati između jula i septembra, te 70 posto između avgusta i novembra, piše Hina.

Kraj El Ninja ne znači pauzu u dugotrajnim klimatskim promjenama koje će našu planetu i dalje doživljavati zbog stakleničkih plinova, rekla je Ko Baret (Barrett), zamjenica glavnog sekretara organizacije.

Iznimno visoke temperature površine mora i dalje će igrati važnu ulogu u narednim mjesecima.

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se bilježe ti podaci, uprkos hladnom utjecaju La Ninje koji je trajao od 2020. do početka 2023., objavio je WMO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.