"PROJEKAT DJETELINA"

TikTok planira da izgradi dva data centra za skladištenje podataka od korisnika iz EU

U ponedeljak obavijestili političke savjetnike i druge kreatore politike o njihovom planu

TikTok. Društvene mreže

N. A.

8.3.2023

TikTok rukovodioci izvlače "Projekat djetelina", šarmantnu ofanzivu, koja ima za cilj da ubijedi europske političare da aplikacija za dijeljenje videa štiti korisničke podatke na kontinentu, prenosi "Wall Street Journal".

Prva stanica je bio London. Izvori upoznati u slučaj rekli su za "WJT" da su rukovodioci TikTok-a u ponedeljak obavijestili političke savjetnike i druge kreatore politike o njihovom planu za obezbjeđivanje podataka europskih korisnika.

Naziv plana upućuje na dobro poznati simbol Irske, gdje TikTok planira da izgradi dva data centra za skladištenje podataka evropskih korisnika.

Neki učesnici TikTok brifinga u Velikoj Britaniji rekli su da cijene napore kompanije da pokaže transparentnost, ali su i dalje skeptični u pogledu sposobnosti TikTok-a da odbije nalog kineske vlade.

TikTok. Društvene mreže

Portparol kompanije rekao je u ponedjeljak da će TikTok uskoro objaviti detalje o "vodećim" mjerama bezbjednosti podataka koje planira da primjeni u Europi.

Rekli su da će kompanija također angažovati europsku kompaniju treće strane da nezavisno nadgleda TikTok europske operacije kako bi se zaštitio od neovlaštenog prenosa podataka, dok će "Oracle Corp." pratiti promjene u svom sistemu video preporuka.

Ovaj projekat sličan je onom koji su rukovodioci predstavili američkoj strani i nosi naziv "Projekat Teksas", u cilju smanjivanja tenzija u Kongresu koji nakon zabrane aplikacije na telefonima državnih službenika razmatra i zabranu za sve Amerikance.

Podsjetimo, Europska unija, Kanada i Amerika zabranile su upotrebu kineske aplikacije na telefonima vladinih radnika u strahu od špijuna. Za sada se Velika Britanija i Australija, koje su bliski saveznici SAD, nisu priključile ovom ograničenju.

Rukovodioci TikTok-a obećali su Vašingtonu da američki podaci neće biti čuvani na TikTok-ovim sopstvenim serverima, već na serverima "Oracle-a" sa sedištem u Ostinu, Teksas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.