NACRT ZAKONA

SAD ide prema zabrani TikToka

Mnogi američki zastupnici smatraju platformu za kratke i viralne videosnimke, prijetnjom nacionalnoj sigurnosti

SAD želi zabraniti TikTok. Printscreen

H. J. I.

7.3.2023

Sjedinjene Američke Države su napravile važan korak prema zabrani veoma popularne aplikacije TikToka putem projekta koji ima podršku Bijele kuće, u prilikama kada raste nepovjerenje Zapada prema kineskoj društvenoj mreži.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) rekao je u saopćenju da je "pljeskom" dočekao nacrt zakona koji je upućen u Kongres, a među ostalim omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka.

Povjerljivi podaci i nacionalna sigurnost

Tekst koji su predložili demokratski i republikanski senator, "omogućit će američkoj državi da spriječi neke strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama (...) na način koji ugrožava povjerljive podatke Amerikanaca i našu nacionalnu sigurnost", napisao je savjetnik Bijele kuće.

Mnogi američki zastupnici smatraju platformu za kratke i viralne videosnimke u vlasništvu grupacije Chinois ByteDance, prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Zabrinuti su, poput sve većeg broja zapadnih vlada, da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz cijelog svijeta, što TikTok godinama negira.

Zabrana aplikacije

Konkretno, nacrt zakona nazvan "Restrict act" daje ministarstvu trgovine veće ovlasti za zabranu te aplikacije.

Zabraniti aplikaciju značilo bi "ukinuti slobodu govora" milijuna Amerikanaca, negoduje TikTok koji tvrdi da u Sjedinjenim Državama ima više od sto miliona korisnika.

Bijela kuća je još krajem februara naredila saveznim ustanovama da u roku od 30 dana uklone TikTok sa svojih pametnih telefona, na temelju zakona koji je početkom januara potpisao Džo Bajden (Joe Biden).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.