ODLIČNE VIJESTI

Uz pomoć Android telefona otkrijte da li vas neko prati

Ažurirani telefoni će sada automatski moći da prepoznaju da li se sa vama kreće nepoznati bluetooth uređaj za praćenje

Očekujte ažuriranje. Facebook

E. Ag.

3.8.2023

Telefoni koje pokreću Android 6 ili noviji operativni sistem dobivaju ažuriranje koje će omogućiti da prepoznate da li vas neko prati. Ukoliko je to slučaj, dobit ćete upozorenje o nepoznatom uređaju za praćenje.

Google je ovu funkciju najavio na svom I/O događaju održanom u maju, kao odgovor na sve veći broj slučajeva digitalnog uhođenja pomoću namjenskih uređaja kao što je Apple AirTag. Zapravo, Google i Apple su blisko sarađivali na ovom projektu.

Informacije o vlasniku

Ažurirani telefoni će sada automatski moći da prepoznaju da li se sa vama kreće nepoznati bluetooth uređaj za praćenje, ali ne i njegov vlasnik, a kada se to desi, dobit ćete notifikaciju, ali i mogućnost da saznate više. Ovo uključuje mapu na kojoj će biti prikazana ruta po kojoj vas je takav uređaj pratio, a u nekim slučajevima i serijski broj uređaja, kao i informacije o njegovom vlasniku.

Naravno, ovo neće biti previše korisno ukoliko ne možete da locirate nepoznati uređaj za praćenje, te će vam na raspolaganju biti opcija za aktiviranje njegovog zvučnog signala, kao i uputstvo za deaktivaciju.

Skeniranje okoline

Uvijek možete i ručno skenirati svoju okolinu kako bi pronašli nepoznate uređaje za praćenje.

Kada stigne nadogradnja, potrebno je uraditi sljedeće:

1. Otvorite Settings

2. Pronađite Safety & Emergency opciju

3. Izaberite Unknown Tracker Alerts

4. Pritisnite Scan now

Google kaže da je za ručno skeniranje potrebno samo 10 sekundi kako bi pronašao nepoznati uređaj, a ukoliko telefon išta pronađe, na raspolaganju su iste opcije kao i kod automatskog skeniranja.

Nažalost, nova funkcija trenutno ima mogućnost detektovanja samo AirTag uređaja, ali vremenom će se lista proširivati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.