VELIKE PROMJENE

Apple "izmislio" vještačku inteligenciju: Nove funkcije će oduševiti korisnike

Ovaj novi generativni AI sistem, pod nazivom "Apple Intelligence", pojavit će se u iOS, iPad 18 i macOS Sequoia platformama

Virtuelni asistent će moći da sumira članke i web-stranice. YouTube

E. Ag.

prije 7 dana

Apple je tokom svoje konferencije za developere veliku pažnju posvetio implementaciji vještačke inteligencije u svoje servise.

Tokom WWDC konferencije, Apple je najavio brojne novitete koji nas očekuju do kraja godine. Velike promjene očekuju iOS 18 i macOS, a sve će biti prožeto vještačkom inteligencijom (AI) zahvaljujući novom "Apple Intelligence" sistemu.

Nove alatke

Kompanija je otkrila svoje planove da implementira AI u svoje operativne sisteme. Ovaj novi generativni AI sistem, pod nazivom "Apple Intelligence", pojavit će se u iOS, iPad 18 i macOS Sequoia platformama u formi praktičnih alata koje većina ljudi može redovno da koristi.

Te AI funkcije uključuju nove alatke za pisanje, koje mogu da pomognu u akcijama kao što je prepravljanje, provjera teksta i sumiranje mailova i drugih poruka, kreiranje originalnih emotikona i drugo. Korisnici dobivaju funkciju Gemoji, koja omogućava kreiranje jedinstvenih emotikona ukucavanjem opisa i zahtjeva koje korisnik želi.

Siri dobiva AI podršku i dijelom može da bude pokretana velikim jezičkim modelima. Korisnik sada od Siri može da traži da obriše mail ili da obradi fotografiju. Također virtuelni asistent će moći da sumira članke i web-stranice u Safariju, pa čak i da izvlači lične podatke iz fotografija ličnih dokumenata i da na osnovu njih popunjava online formulare, piše B92.

Apple je ukazao na važnost "ličnog konteksta" za Apple Intelligence, koji će omogućiti korištenje prirodnog jezika za pretragu fotografija sa specifičnim sadržajem.

Apple Intelligence

Kompanija također ističe da će se najveći dio Apple Intelligence akcija obavljati na uređajima, kako bi se osiguralo da sistem bude što je moguće sigurniji. Za upite koji ne mogu da se izvrše lokalno, oni će se slati Apple centrima za obradu. Kreiran je i Private Cloud Compute – funkcija koja bi trebalo da koristi cloud za naprednije AI procesiranje.

U Apple Intelligence je integrisan ChatGPT kompanije OpenAI, čime se korisnicima omogućava da Appleu daju dozvolu da dijeli njihove upite sa ChatGPT-om kada to može da bude od pomoći.

ChatGPT će raditi i sa AI alatkama za pisanje, koje stižu na iOS i iPadOS 18 preko nove Compose funkcije.

ChatGPT integracija sa iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia platformama stiže kasnije tokom godine. Prema navodima, Apple u budućnosti želi da doda podršku i za druge AI modele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.