KINEMATOGRAFIJA

Filmom “Everybody Knows” večeras počinje 71. kanski festival

Fokus.ba

8.5.2018

Međunarodni filmski festival u Kanu, na kojem će do 19. maja u glavnoj konkurenciji za Zlatnu palmu biti prikazan 21 film, u utorak navečer otvara se filmom “Everybody Knows / Todos lo saben”.

Psihološki triler “Todos lo saben” (Svi znaju) oskarovca Farhadija snimljen na španskom govori o ženi koja se s porodicom vraća iz Buenos Ajresa u rodno selo u Španiji. Glavne uloge u filmu pripale su Penelopi Kruz (Penélope Cruz) i Havijeru Bardemu (Javier), a njihov bi dolazak u Kan mogao malo podignuti kazaljku na barometru glamura u godini u kojoj Holivud nije snažno zastupljen, a popis zvijezda s A-ljestvice relativno je kratak.

Uz “Everybody Knows” u glavnoj konkurenciji za nagrade bit će i film “3 Faces”, “Ahlat Agaci” (Stablo divlje kruške), “Ayka”, “Blackkklansman”, “Burning” Lee Chang-donga i “Dogman”.

Tu su i “En guerre” (U ratu), “Jiang Hu Er Nv” (Pepeo je potpuno bijel), “Le Livre d'image” (Knjiga slika), “Leto” (Ljeto), “Manbiki Kazoku” (Kradljivci) i “Netemo sametemo” (Asako I i II).


Za glavne nagrade takmičit će se i “Plaire, aimer et courrir vite” (Svidjeti se, voljeti i brzo trčati), “Un couteau danls le coeur” (Nož u srce), “Under the Silver Lake”, “Yomedine” i “Zimski rat”.

U konkurenciji za nagrade su i filmovi triju rediteljica – “Les filles du soleil” (Kćeri sunca), “Capharnaüm” i “Lazzaro felice” (Sretni Lazaro).

O nagrađenima će odlučivati deveteročlani žiri kojem je ove godine na čelu australska glumica Kejt Blančet (Cate Blanchett).

No, dok se približava trenutak otvorenja jednoga od najglamuroznijih filmskih festivala, mnogi se pitaju je li kanski festival izgubio draž i kakva je njegova uloga u novom kinematografskom dobu.

Same pripreme za ovogodišnji festival nisu bile nimalo glamurozne kada je Netflix odlučio bojkotirati Kan zbog francuskih pravila zbog kojih bi za prikazivanje filma online morao čekati tri godine nakon njegove premijere u kinima.

Kanski je festival suočen i s kritikama zbog nedovoljnog interesa organizatora za autorice i izostanka velikih reditelja iz glavne konkurencije, što je rezultiralo i manjim odazivom velikih zvijezda na festival.

Izostankom uglednih redatelja i starih gostiju Kan iz utrke za glavnu nagradu festivala – Zlatnu palmu za najbolji film, otvara se put skupini novih redatelja.

Od 21 filma izabranog u glavni program, osam su djela novih autora, što povećava mogućnost da festival otvori nove perspektive u kinematografiji.

Festival će ove godine biti održan u osjetljivom periodu, zbog nedavnog skandala o seksualnom zlostavljanju koji je uzdrmao filmsku industriju. U želji da isprave nejednake odnose moći u Holivudu brojne zvijezde priključile su se #MeToo pokretu, koji će, vjerovatno, obilježiti i ovogodišnji filmski festival.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.