SLAVNI ZAVODNIK

Ovo je jedini film koji prikazuje Breda Pita kao pravog negativca

Kalifornija je dobila nominaciju za najbolji horor film na dodjeli nagrada Saturn 1994. godine

Bred Pit u filmu Kalifornija. Youtube

D. R.

5.9.2023

Bred Pit (Brad Pitt) uglavnom glumi dobre momke ili one neupitnog morala. U filmovima kao što su "Sedam", "Troja", "Svjetski rat Z" i "Brzina metka" čak ima uloge heroja. Njegovi motivi su upitni u Klubu boraca Dejvida Finčera (Davida Finchera) i "Bilo jednom u Hollywoodu", ali samo je u jednom filmu glumio pravog negativca, i to na samom početku karijere.

"Kalifornija iz 1993 godine." je kombinacija kriminalističkog trilera i filma ceste. Film je režirao Dominik Sena (Dominic Sena), a uz Pita glume Džulijet Levis (Juliette Lewis), Dejvid Dučovni (David Duchovny) i Mišel (Michelle) Forbes.

Dučovni glumi novinara Brajana Keselera (Briana Kesslera), koji piše knjigu o serijskim ubicama. Sa svojom djevojkom Keri Lauglin (Carrie Laughlin) (Mišel Forbes) kreće na istraživačko putovanje do Kalifornije. Da bi smanjili troškove, Brajan i Keri traže suputnike te tako upoznaju Rlija Grejsija (Earlyja Graycea) (Bred Pit). Brajanova knjiga na kraju neće opisivati jeziva ubistva iz prošlosti, već monstruma sa stražnjeg sjedišta automobila.

Iako ovo nije Pitova najbolja uloga, pohvalio ju je Rodžer Ebert (Roger Ebert), a Kalifornija je dobila nominaciju za najbolji horor film na dodjeli nagrada Saturn 1994. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.