VREMEPLOV

"Diplomac": "Gospođo Robinson, Vi me pokušavate zavesti, zar ne?"

Film je snimljen 1967. godine u režiji Majka Nikolsa

Scena iz filma. Društvene mreže

3.3.2024

"Diplomac“ (The Graduate) je američka dramska komedija snimljena 1967. u režiji Majka Nikolsa (Mike Nichols). Scenarij su napisali Kolder Vilingem (Calder Willingham) i Bak Henri (Buc Henry) na osnovu istoimenog romana autora Čarlsa Veba (Charles Webb).

Oskar za režiju

Film je imao osam nominacija za Oskar, a osvojio je samo jedan, i to za najbolju režiju. Za Zlatni globus imao je sedam nominacija, a osvojio je pet nagrada u raznim kategorijama među kojima se ističe nagrada za najbolji film u kategoriji komedija ili mjuzikl.

Godine 2007. Američki filmski institut rangirao je ovaj film kao 17. najveći film svih vremena, a dijalog iz filma: "Gospođo Robinson, Vi me pokušavate zavesti, zar ne?" proglašen je kao 63. od ukupno 100 filmskih citata.

Film istražuje život 21-godišnjeg Bena Bredoka (Braddock). Igra ga Dastin Hofman (Dustin Hoffman) tek što je diplomirao na fakultetu na sjeveroistoku SAD.

Poziv za vožnju

Film počinje sa zabavom koja se priređuje u kući njegovih u čast njegovog diplomiranja. Benjamin je vidno uznemiren na zabavi na kojoj su prisustvovali prijatelji njegovih roditelja. On posmatra sa strane, dok njegovi roditelji drže govore a komšije ga pitaju o njegovim budućim planovima.

Benjamin izbjegava svakoga ko dolazi da mu čestita, otkrivajući svoju tobožnju postiđenost na sve počasti koje je osvojio na koledžu. Gospođa Robinson, otjelovila je En Bankroft (Anne Bancroft), zanemarena supruga poslovnog ortaka njegovog oca, traži od Benjamina da je odveze kući, što on nerado čini...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.