VREMEPLOV

"Lesi se vraća kući": Zašto je ženku škotskog ovčara tumačio mužjak

Film je snimljen 1943. godine u režiji Freda M. Vilkoksa

Scena iz filma. Društvene mreže

1.3.2024

„Lesi se vraća kući“ (Lassie Come Home) je američki igrani film snimljen 1943. godine u režiji Freda M. Vilkoksa (Wilcox).

Mužjak Pal

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana britanskog pisca Erika Najta (Eric Knight), koji je poginuo nedugo prije početka snimanja.

Radnja je smještena u Jorkširu tokom Velike depresije, a naslovni protagonist je Lesi, ženka škotskog ovčara koju njeni vlasnici, potaknuti siromaštvom, prodaju bogatom aristokrati koji je vodi u Škotsku, ali se ona, usprkos svemu, želi vratiti svom bivšem gospodaru i prijatelju, dječaku Džou (Joe), (kojeg tumači Rodi Mekdoval (Roddy McDowall), i zbog toga odlazi na dugo i opasno putovanje.

Iako je i u romanu i u filmu Lesi ženka, na filmu je njen lik tumačio mužjak po imenu Pal. Kao razlog se navodi to da je bio veličinom impresivniji, odnosno spretniji u izvođenju niza opasnih kaskada.

Komercijalni uspjeh

Snimljen u boji, a što je tada bila relativna rijetkost, film je postigao izuzetan komercijalni uspjeh. Mladi Rodi Mekdoval je zahvaljujući njemu mogao nastaviti karijeru kao dijete-glumac, a slična se stvar dogodila i s Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) s kojom će ostati najbolji prijatelj do smrti.

Uspjeh filma je potakao snimanje nastavka pod naslovom „Lesijev sin“, odnosno serije koja će imati ukupno šest naslova.

Palov vlasnik i dreser kasnije je pokrenuo 1954. popularnu i dugovječnu TV seriju „Lassie“ u kojoj su nastupili Palovi potomci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.