RAZGOVOR SA POVODOM

U vrijeme “Indexa” svi smo živjeli sretnije

Da mi je neko rekao osamdesetih da ću nekad u životu imati priliku da nastupam s “Indexima”, vjerovao bih mu kao nekome ko bi mi rekao da ću igrati glavnu ulogu u filmu koji će dobiti Oskara

Piše: E.SKENDEROVIĆ

20.9.2018


Muzički projekt “Indexi i prijatelji”, nakon tri godine, vraća se u Sarajevo. Koncert 2. oktobra u Domu mladih bit će još jedna prilika da se okupe živi članovi ovog kultnog benda te izvođači iz cijelog regiona, koji će pjevati hitove “Indexa”.  

Jake emocije

Jedan od prijatelja “Indexa” koji godinama podržava ovaj projekt je i legendarni Branko Đurić Đuro. U razgovoru za “Dnevni avaz” kazao je da su “Indexi” i “Bijelo dugme” za njegovu muzičku generaciju bili strašno utjecajni.

- Neću mnogo slagati ako kažem da su utjecali jednako kao “Beatlesi” i “Stonesi”. Vrijeme “Indexa” pamtim kao neko sretno vrijeme u kojem smo svi živjeli mnogo manje opterećeno nego što je to danas slučaj – kazao je Đurić.

Velika mu je čast, dodaje, da dijeli binu s legendama kao što su Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Ranko Rihtman, Kornelije Kovač…

- Da mi je neko rekao osamdesetih da ću nekad u životu imati priliku da nastupam s “Indexima”, vjerovao bih mu kao nekome ko bi mi rekao da ću igrati glavnu ulogu u filmu koji će dobiti Oskara. Već sam pet-šest puta nastupao s “Indexima” i uvijek su emocije bile jake. S obzirom na to da je sada koncert u mom rodnom Sarajevu, emocije će sigurno biti na vrhuncu – kaže nam Đuro.

 Zagreb i Beograd

Na pitanje vjeruje li da se može ponoviti bend kakav su bili kultni “Indexi”, Đurić ističe:

- Teško. Danas se u muzici traži nešto drugo i kriteriji su potpuno pobrkani tako da je, vjerovatno, kraj kultnih bendova. U svemu mi je najsmješnije da sam negdje osamdesetih u Skenderiji bio na oproštajnom koncertu “Indexa”. Tad sam plakao, kao, ono, posljednji koncert “Indexa”, a sad još sviraju – kaže nam Đuro.

Nakon Sarajeva, već 3. oktobra slijedi nastup u dvorani “Lisinski” u Zagrebu, a dan poslije u beogradskom “Sava centru”.

Nagrada AMUS-a 

Koncert “Indexi i prijatelji” u Sarajevu je posljednji put održan 2015. godine, a producent Tomislav Kašljević odlučio je da ponovo na jednom mjestu okupi žive članove “Indexa”, ali i druge umjetnike sa muzičke scene, među kojima su Dado Topić, Boris Novković, Neno Belan, Branko Đurić Đuro, Seid Memić Vajta, Jasna Gospić, Mladen Vojičić Tifa…

Kašljević, također, ističe da će Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) na sarajevskom koncertu živim članovima grupe “Indexi” dodijeliti nagradu za životno djelo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.