OSVRT Čuvanje i briga o filmskom naslijeđu

1,2,3... film, kreni!

Crno na bijelo dokazano da ta, do sad mrtva kulturna baština ima, osim kulturološke, i svoju ekonomsku vrijednost

Piše: Jasmin DURAKOVIĆ
27.12.2018 17:55

U petak uvečer u ateljeu „Figure“ slave se 123 godine filma s programom pod nazivom „1,2,3... film, kreni!“. Tom prilikom bit će prikazani najstariji filmski snimci braće Limijere (Lumiere), ali i tri dokumentarna filma iz historije bh. filma i bogatog kataloga Filmskog centra Sarajevo (FCS).

FCS s posebnim osjećajem ponosa završava ovu godinu. Nakon godina propadanja i dugova, 2018. FCS završava s izuzetno pozitivnim finansijskih rezultatom i pregršt projekata u razvoju. Otkud takav rezultat?

Omogućio ga je arhiv FCS-a, koji je, kao javno preduzeće, vlasnik većine bh. filmskih naslova u periodu 1947.-1992. godina. Time je, crno na bijelo, dokazano da ta, do sada mrtva kulturna baština ima, osim kulturološke, i svoju ekonomsku vrijednost. I da je roba koja ima svoju cijenu na tržištu.

Radost čuvanja i brige o filmskom naslijeđu može se samo mjeriti sa strašću za stvaranjem novog filma. Upravo smo završili snimanje kratkog igranog filma „Sve o ljubavi, knjigama i psima“, za koji želimo da na kraju bude dugometražni. Film, u kojem glavne uloge igraju sjajni Senad Bašić i Ena Kurtalić, nastaje po mom scenariju koji pišem posljednje tri godine. Priča je to o čovjeku koji u današnjem Sarajevu traži svoje izgubljene knjige, ali i pogubljeni smisao svoje egzistencije, pa je to i neka vrsta hronike društva u kojem živimo. Ali i naš pokušaj stvaranja žanrovskog noir trilera evropskog tipa.

Ako jednog dana neki novi tragači za zaboravljenim filmovima nađu, kao što smo mi u Filmskom centru Sarajevo to radili posljednjih godinu, ovaj film, pa iz njega saznaju ponešto o vremenu u kojem je nastao, onda je to potpuno zadovoljstvo za nas koji ovaj film upravo stvaramo.

NA VRH