LJEPOTICA ZA KLAVIROM

Fatalna pijanistica uzburkala regiju

Mediji su šuškali kako je u vezi sa članom slavnog dua „2 Cellos“, što njih dvoje nikada nisu potvrdili

Piše: A. HODŽIĆ

1.4.2019

Rođena u Uzbekistanu - Avaz
Nastupa sa Hauserom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Pijanisticu Lolu Astanovu (34) proglašavaju virtuozom savremenog doba. Talentirana umjetnica je uzdrmala klasičnu muzičku scenu svojim jedinstvenim umjetničkim nastupom ali i neobičnim pristupom prema modi koju je spojila s muzičkim izričajem.

Zbog njene strasti u svakom nastupu, neodoljivo podsjeća na virtuoze iz doba romantizma, te su tako, zahvaljujući njoj mnogi kroz videosnimke koncerata na kojim ona muzicira, otkrili neke starije predstavnike klasične muzike. Strasni nastupi Astanove postali su za kratko vrijeme YouTube i Instagram senzacija i u našoj regiji.

 Zvijezda u Americi

Astanova je rođena u uzbekistanskoj porodici, sa šest godina je ušla u Specijalnu školu za nadarenu djecu, u elitnoj školi u Taškentu, današnjem Uzbekistanu gdje je odrasla i počela da uči klavir. Studirala je na Moskovskom državnom konzervatoriju „P. I. Čajkovski“, te je započela turneje kao koncertni pijanist u dobi od samo osam godina. Tokom studija je sarađivala s muzičkim genijima, Markom Rusakom, koji je bio njen prvi profesor harmonije i Lavom Naumovim, koga smatraju „kumom ruske klavirske škole“.

Harizmatična umjetnica je svojim izgledom i talentom zaludila svijet. Pored toga što je pijanistica, ona je kompozitorica i producentica, a u Americi je prava zvijezda. Na jednoj od svojih svjetskih turneja upoznala je polovicu dvojca “2Cellos”.

Mediji su šuškali kako je Astanova u vezi s hrvatskim violončelistom Stjepanom Hauserom što oni nikada nisu potvrdili.

- Oboje dolazimo iz tog jednog rigoroznog svijeta klasične muzike, gdje smo morali žrtvovati cijelu našu mladost i djetinjstvo. Zapravo, životna priča nam je gotovo identična – otkrio je Hauser.

Radna etika

Govoreći o svojoj radnoj etici, umjetnica je rekla da vjeruje da je najvažniji kvalitet njena sposobnost da se fokusira, da blokira buku i smetnje i završi sve što je počela.

- Želim da moja odjeća izgleda živahnije, zato što je ona dio mog nastupa. Za ljude u publici koncert je specijalan događaj, događaj na koji čekaju i koji skupo plaćaju i zato je posljednja stvar koju očekuju da vide nečija zbrčkana figura, koja kao da je tek izašla iz kreveta i došla na scenu da bi mehanički prstima prebirala po dirkama klavira – zaključila je lijepa umjetnica.

Stilska ikona

Astanova je 2003. godine emigrirala u Ameriku. A 2012. uvrštena je među top 10 stilskih ikona u klasičnoj muzici.

Postala je zvijezda nastupivši na “Superstars Fantasy” koncertu 2007. godine koji je emitirao ABC.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.