KULTURA

Našu zemlju predstavlja „Zenica trilogija“ Danice Dakić

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u Palači Francesco Molon Ca’ Bernardo

Dakić: Paviljon otvoren do 24. novembra

L. S. R.

9.5.2019

Na 58. međunarodnoj izložbi vizuelnih umjetnosti - Venecijanskom bijenalu danas u 18 sati bit će otvoren bosanskohercegovački paviljon. Našu zemlju predstavlja „Zenica trilogija“ Danice Dakić .

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u Palači Francesco Molon Ca’ Bernardo. Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji će biti otvoreno do 24. novembra 2019.

Umjetnicu Danicu Dakić je pozvao internacionalni kustoski tim u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, koji je imenovao Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI Sarajevo, kao organizator ovogodišnjeg paviljona BiH.

„Zenica trilogija“ će predstaviti tri videorada: „Čistač“, „Zgrada“ i „Scena“, kao i grafičku mapu „Zenica-Mapa / The Portfolio“, osvrćući se na savremenu posttranzicijsku stvarnost u Zenici.

Urbanizaciju i demografski razvoj takozvanog grada od blata i čelika vodila je „Željezara“, koja je predstavljala jedan od najvećih i najznačajnijih industrijskih i modernističkih projekata u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U postratnom razdoblju Zenica se suočava s visokom stopom nezaposlenosti, ekstremnim zagađenjem zraka, kao i općim osjećajem rezignacije među stanovništvom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.