HIP-HOP

Pireli: Strancu u Beču je duplo teže uspjeti

Sa Rafom Camorom sam odrastao i počeo moje prve muzičke korake

Pireli: U Austriji te prihvate tek ako uspiješ u Njemačkoj. Društvene mreže

Piše: N. AJNADŽIĆ

30.5.2019

Damir Delić, alijas Pireli, je Tuzlak koji već dugi niz godina živi i radi u Beču. Na tamošnje muzičko tržište se već probio, a polako postaje poznat i u BiH. Prošle godine je s kolegom Emirezom objavio dvije numere na njemačkom i bosanskom jeziku. 

Radujem se

Sarađujem s trenutno jednim od najpopularnijih evropskih repera Rafom Camorom, pravog imena Rafael Raguči (Raphael Ragucci). O životu u Beču i koliko je teško kao stranac uspjeti tamo govorio je za „Dnevni avaz“.

- Sjećam se svake sekunde, kao da je danas bilo, kada sam počeo muziku raditi kao dijete. Mayer je došao iz Mostara za Beč, otišli smo u studio i tamo sam upoznao repere s kojima i danas radim i družim se – govori nam Pireli.

Rođeni ste u BiH, ali u njoj ne nastupate često. Zašto?

- Možda zato što sam prije radio muziku na njemačkom jeziku, tek prošle godine sam odlučio da radim refrene na bosanskom. Uskoro ćemo, sigurno, nastupati u Bosni i tome se radujem.

Je li lakše uspjeti u gradu poput Beča nego, naprimjer, u Sarajevu?

- Mislim da je isto, zavisi koliko je čovjek snalažljiv, koliko ulaže u sebe, koliko se trudi, koliko se daje u to sve. U Beču je veoma teško da se uspije muzički, jer Austrijanci su takav narod. Ako uspiješ u Njemačkoj, tek te onda prihvate. Dva primjera za to su Falco i Raf Camora. Obojica su morala otići iz Austrije da bi ih ovdje primili, počeli da slušaju i puštaju na radiju. A kao strancu u Beču u svemu je duplo teže uspjeti.

quote
<p>Puno mi je lakše repati na bosanskom jeziku jer mi je to maternji jezik i ljepši je od njemačkog, mogu bolje da se izrazim. </p>

Raf Comora i Pireli : Druže se skoro 20 godina. Društvene mreže

Kako je sarađivali s Rafom Camorom?

- Sa Rafom sam odrastao i napravio moje prve muzičke korake. Tako da je za mene to odnos dva dobra druga koja se znaju skoro 20 godina. Ako pitate muzički kako je s njim raditi, on je nevjerovatan reper, vanprosječan muzičar i uvijek ima neku ideju, ali i dobar savjet, jer je veoma iskusan u ovom biznisu. On je primio dosta mog karaktera, isto kao i ja njegovog.

Zlatno pravilo

S obzirom na to da je i Raf radio s Jalom Bratom i Bubom Corellijem, biste li Vi voljeli sarađivati s njima?

- Vidite, oni su trenutno najpopularniji na Balkanu i uspjeli su iz Sarajeva zavladati Balkanom i dijasporom. Mislim da nema umjetnika koji ne bi sada nešto volio s njima da odradi.

U periodu kada dosta mladih odlazi iz BiH, biste li se Vi vratili i karijeru nastavili ovdje?

- Iskreno rečeno, ne znam. Nikad ne reci nikad, to je zlatno pravilo. Ali, najkasnije ću se vratiti u Bosnu kada budem u penziji. Tu želim da ostanem i poslije mog života. To je moja zemlja - to sam ja.

Senidah je carica 

Nedavno ste objavili fotografiju s repericom Senidah.

- Senidah je megacarica. Moderna je, za mene trenutno, u ovom što radi, najbolja na svijetu.

Pun pogodak

Vi i Emirez izdali ste dvije pjesme na njemačkom i bosanskom jeziku.

- Prvo smo snimili pjesmu “Pijem” i uredio sam refren na njemačkom jezikom. Vozili smo se u autu i mi, onako euforični, Rafu puštamo pjesmu. On meni kaže: “Pireli, ti uradi bolje refren na bosanskom, bolje ti ide”. Tako sam i uradio i mislim da je bio pun pogodak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.