SJEĆANJA

Sve o 11 dana Kirka Daglasa u Sarajevu

Posebno je bio oduševljen Baščaršijom. Upoznao sam ga na sjednici Skupštine Bosne i Hercegovine. Skandal zbog računa za ćevape u tadašnjem restoranu „Una“

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

8.2.2020

Kirk Daglas na sarajevskom aerodromu - Avaz
Kirk Daglas u Sarajevu - Avaz
Kirk Dagls sa unukom - Avaz
Četiri generacije porodice Daglas - Avaz
Kirk Daglas sa suprugom - Avaz

Svijet je u noći između srijede i četvrtka obišla vijest o smrti posljednje velike zvijezde iz zlatne ere Holivuda Kirka Daglasa (Douglas).


- S golemom tugom objavljujemo da nas je Kirk Daglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma, ali za mene i za moju braću Džoela (Joel) i Pitera (Peter) bio je jednostavno tata - napisao je njegov sin Majkl (Michael) na društvenim mrežama.. Oblikovao je zlatno doba Holivuda pedesetih i šezdesetih godina. Blistao je u više od 100 filmova i ostat će nezaboravan po svojim legendarnim portretima. Njegova karijera trajala je gotovo pet decenija, a 2008. godine snimio je svoj posljednji film.



Bili smo presretni

Čitav svijet ga je volio, a u kolektivnom sjećanju ljudi na ovim prostorima također ima posebno mjesto.  Zbog velikog prijateljstva s Josipom Brozom Titom, iako je on umro četiri godine prije, sa suprugom je posjetio  Sarajevo za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine.  Njegovog boravka u olimpijskom Sarajevu  za „Dnevni avaz“  se prisjetio  Ahmed Karabegović, koji je obavljao funkciju  generalnog sekretara Organizacionog odbora ZOI '84.

-Spavao je u hotelu „Holiday Inn“. Nacionalni olimpijski komiteti, osim svojih sportista i trenera, trudili su se da dovedu i ljude iz svijeta kulture i umjetnosti.  Amerikanci su organizirali dolazak Kirka Daglasa, najveće zvijezde tadašnje filmske umjetnosti – prisjetio se Karabegović.

ABC televizija pravila je brojne reportaže o Sarajevu i organizirali su  brojne susrete i večere.

- Kirka sam upoznao na prijemu čuvene bogatašice gospođe Vitni. To je bilo u Skupštini Bosne i Hercegovine. Bio je neposredan čovjek koji je svojom pojavom plijenio pažnju. Bili smo presretni što je jedan takav čovjek došao u naš grad, a pogotovo što je lijepo govorio o Sarajevu i ponio najljepše utiske. Sve je bilo odlično osim jednog gafa, kojeg se, nažalost, moramo prisjetiti. Daglas je odveo svoje goste u tadašnji restoran „Una“. Kada je htio da plati račun, konobar mu je, umjesto u dinarima, obračunao u dolarima i to višestruko. Kada je to primijećeno, nastao je skandal. Tada je platio, vjerovatno, najskuplju porciju ćevapa u glavnom gradu BiH. Vlasniku je zatvoren restoran – ispričao je Karabegović.



Ahmed Karabegović: Jedan od funkcionera ZOI-ja '84. Arhiva

Bio je oduševljen

Jedanaest dana, koliko je boravio u Sarajevu, Daglas je obišao  Igman, Bjelašnicu i Jahorinu, a punim plućima uživao je u svemu što je tih dana nudilo Sarajevo.

- Posebno je bio oduševljen Baščaršijom, atmosferom koja je vladala. Bio je iznenađen svim što je vidio. Rekli su mi da je reportaža o Sarajevu s njegovim utiscima u Americi vrlo široko i pozitivno primljena. On je svojim prisustvom i svojim utiscima iz Sarajeva doprinio publicitetu i afirmaciji svega onoga što je svijet čuo o našem gradu. Mogu samo reći da sam sretan što je jedan takav čovjek bio u našem gradu – zaključio je Karabegović.

Prijateljstvo s Titom

Daglas i Tito upoznali su se 1964. godine. Glumac je tada boravio u Beogradu i za vrijeme prijema u američkoj ambasadi izrazio je želju da upozna jugoslavenskog predsjednika.

- Britanski ambasador mi je rekao: „Dragi moj, ja čekam već šest sedmica da me predsjednik Tito primi na deset minuta da mu predam akreditive. Nije lako susresti se s predsjednikom Titom. Izvinio sam se, izašao i okrenuo broj kabineta predsednika Tita – napisao je  Daglas u svojim memoarima.

Narednog jutra Tito je poslao privatni avion da preveze Daglasa i njegovu ženu do Ljubljane, gdje su puna tri sata uz vino razgovarali i šetali.

 -   Tito je bio veliki ljubitelj filmova. Pregledao je sve vesterne u kojima sam ja glumio, a najviše mu se dopao “Obračun kod O. K. Korala” – također je objelodanio u memoarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.