TRAGIČNA NESREĆA Potvrdila porodica

Preminula bivša supruga pjevača koji je u opkoljenom Sarajevu održao koncert

Pronađena je mrtva pored svog doma na zapadu Londona, a sa Brusom Dikinsonom imala je troje djece

Avaz.ba
18.05.2020 21:40

Brus Dikinson i Pedi Bovden

Foto: Agencije

Bivša žena frontmana Irona Maidena Brusa Dikinsona (Bruce Dickinson) poginula je "u tragičnoj nesreći", objavila je njena porodica.

Pedi Bovden (Paddy Bowden) pronađena je mrtva pored svog doma u Čisviku na zapadu Londona. Dikinson i ona imali su troje zajedničke djece, a rastavili su se u prošle godine nakon 29 godina braka.  Mediji su tada predviđali da imovina koju moraju podijeliti iznosi 105 miliona eura. 

- Ovo je užasna tragedija, a čini se da je riječ o tragičnoj nesreći. Naša djeca Austin, Griffin i Kia i ja smo slomljeni. Zbog poštovanja prema Padi nećemo više ništa govoriti u ovim teškim i bolnim vremenima za našu porodicu poručio je Dikinson u saopćenju.

  • Brus i Pedi u braku bili 29 godina
    Brus i Pedi u braku bili 29 godina Foto: Agencije

Hitna pomoć izvijestila je da su pozvani na mjesto događaja, ali mogli su samo utvrditi smrt.

Pozvani smo u 9:42 sati jutros zbog osobe kojoj nije dobro. Poslali smo dva vozila, prvo je stiglo u roku dvije minute. Nažalost, pacijentica je već umrla - objavili su.  

Dickinson posljednjih mjeseci živi u Parizu s trenericom, novinarkom i modnom blogericom Leanom Dolci.

Leana je oduvijek bila velika obožavateljica Maidena, pratila ih je skoro deset godina. Ona i Brus zbližili su se tokom godina, upoznala je i njegovu djecu. Padi je u Južnoj Africi, gdje je uzela malo prostora za razmišljanje - rekao je prije pola godine izvor za strane medije. 

  • Brus Dikinson
    Brus Dikinson Foto: Avaz

Prije pet godina Dikinsonova karijera skoro je završila, kad je otkriveno da se bori s rakom grla koji je ušao u treći stadij te je imao dva tumora na jeziku.

Rak mu je dijagnosticiran na rutinskom pregledu uoči Božića. Tokom hemoterapije i zračenja Padi se brinula o njemu u njihovom domu na zapadu Londona. O borbi s rakom pisao je u svojoj autobiografiji "What Does This Button Do?" iz 2017. 

Brus i Padi vjenčali su se 1990. godine nakon dvije godine veze.   

Maideni su osnovani u istočnom Londonu 1975. godine, a prodali su 80 miliona albuma i osvojili brojne nagrade, što ih čini jednim od najuspješnijih Hevi metal bendova svih vremena.

Brus Dikinson je, s tada pratećim bendom Skunkworks, 14.12.1994. godine održao koncert u Sarajevu. U to doba grad je bio u neprijateljskom okruženju gotovo 1.000 dana i na njega je s položaja Vojske Republike Srpske i njoj pridruženih formacija u prosjeku padalo između 2.000 i 3.000 granata na dan. Zamisao o koncertu neke svjetske zvijezde u opkoljenom Sarajevu se rodila kod časnika UN majora Martina Morrisa, a veliku pomoć je imao kod glavnog zaštitara-vatrogasca Trevora Gibsona, također tada zaposlenog u UN-u koji se inače danas bavi muzičkom produkcijom. 

Komentari

NA VRH