MANEKENKA LJUTA

Bela Hadid: Ne smijemo biti Palestinci na Instagramu?

Instagram je maknuo moj story u kojem sam napisala "moj baba i njegovo rodno mjesto Palestina" s fotografijom njegove američke putovnice

Bela Hadid. Instagram

Avaz.ba

9.7.2020

Manekenka Bela Hadid (Bella) napala je Instagram jer su joj obrisali fotografiju pasoša njenog oca Muhameda Hadida  (Mohammad), uz koju je napisala da je rođen u Palestini.

Sve je počelo u utorak kad je Bela, koju prati 31,4 miliona ljudi, objavila da joj je ta platforma maknula fotografiju uz koju je pisalo "Moj baba i njegovo rodno mjesto Palestina", jer je time navodno prekršila pravila Instagrama. 

- Instagram je maknuo moj story u kojem sam napisala "moj baba i njegovo rodno mjesto Palestina" s fotografijom njegovog američkog pasoša - napisala je.

"Instagrame, koji dio mog ponosa na očevo rodno mjesto je 'bullying, zlostavljanje, uznemirujuće ili golotinja'?", pitala je Bela.

"Ne smijemo biti Palestinci na Instagramu? Za mene je to bullying. Ne možete izbrisati historiju ušutkivanjem ljudi. To tako ne funkcionira", napisala je. 


Objava Bele Hadid. Instagram

Potom je objavila generički odgovor koji Instagram šalje na sve žalbe: "Maknuli smo vaš story jer se protivi našim pravilima o uznemiravanju i bullyingu. Imamo ta pravila jer želimo da se naša zajednica osjeća poštovano i sigurno." 

Brojni fanovi podržali su Belu.

"Dosta nam je toga da se palestinski sadržaj cenzurira na društvenim mrežama", napisao je jedan, dok je drugi dodao: "Putovnica Mohammada Hadida smatra se govorom mržnje jer je rođen u Palestini."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.