PRIJE 24 GODINE

Dan kada je upucan 2Pac, mnogi misle da je ipak živ

Tupakov bivši tjelohranitelj ispričao je kako je reperu pomogao da lažira svoju smrt

Avaz.ba

Tupak Amaru Šakur

Foto: Agencije


Slavni američki reper Tupak Amaru Šakur (Tupac Amaru Shakur) ili 2Pac preminuo je 13. septembra 1996., prije točno 24 godine, nakon što su ga upucali u Las Vegasu. Ni danas svi ne vjeruju da je reper uistinu umro. Već više od dva desetljeća svijetom se ne prestaju širiti razne teorije zavjere, koje tvrde da je on zapravo živ.

Prošle godine je detektiv Greg Kading, koji je radio na tom slučaju, podijelio neke nepoznate pojedinosti o smrti repera uključujući i ime ubice. Čovjek imena Orlando bejbi Anderson (Baby) 1996. je navodno ubio Tupaka iz osvete, nakon što su ga članovi reperove bande pretukli. Orlando je i sam ubijen dvije godine kasnije u pucnjavi bandi, negirajući dotad bilo kakvu umiješanost u ubistvo, a nikada nije bio ni optužen. 

- Anderson je tip s kojim se Tupak tukao te večeri, a koji se kasnije vratio osvetiti se sa svojom bandom - rekao je detektiv za strane medije.

Ipak, to je tek jedna verzija priče. S druge strane, Tupakov bivši tjelohranitelj ispričao je kako je reperu pomogao da lažira svoju smrt i pobjegne na Kubu. Ljudi iz svih dijelova svijeta su se u posljednje 24 godine nekoliko puta javljali medijima govoreći da su vidjeli repera ili da imaju detalje o njegovoj smrti te je riječ o jednoj od najpopularnijih teorija zavjere svih vremena.

 
  • Tupak Amaru Šakur

    Tupak Amaru Šakur

    Foto: Agencije


Rođen u siromašnom dijelu Njujorla, Tupak je često govorio kako mu je čudno kako je od siromaha postao bogataš. Bio je blizak s Džejdom Pinket (Jada Pinkett, 48), danas suprugom Vila Smita (Will Smith, 51), a to prijateljstvo trajalo sve je do njegove smrti. Vjerovao je u karmu, ali ne i u razne religijske običaje.

Osim što je bio jedan od najuspješnijih muzičara 90-ih godina, Tupak je bio i umjetnik, glumac, aktivist te tekstopisac. Njegov vrtoglavi rast popularnosti započeo je 1991. nakon što je objavio album "2Pacalypse Now". Svojim pjesmama govorio je o odrastanju u siromaštvu geta, nasilju, kriminalu, a kroz muziku je slao snažne političke poruke. Prodao je 75 miliona albuma, a više od 20 godina nakon njegove smrti mnogi ga i danas smatraju najvećim izvođačem u historiji hip hopa. Kultni magazin "Rolling Stone" uvrstio ga je na popis 100 najvećih umjetnika svih vremena.

Svijet
Na današnji dan: Rođen 2Pac
NA VRH

Podijeli članak na