PLAVA KRV

Po čemu je mala princeza Lilibet Dajana već ispisala povijest

Princ Hari i Megan Markl postali roditelji po drugi put

Princ Hari i Megan Markl. Agencije

L. K. P.

7.6.2021


Lilibet Dajana Mountbaten-Vindzor (Diana Mountbatten-Windsor) rođenjem je stala na osmu poziciju u redu za britansko prijestolje. Iako su šanse da će jednog dana postati britanski monarh samo teoretske, kćerka princa Harija (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle) je odmah po rođenju ušla u povijest i to iz nekoliko razloga.

Ona je prva kraljevska beba u povijesti koja je rođena u SAD-u, ako se ne računa rođenje Maud Vindzor (Windsor), unuke princa Majkla od Kenta (Michael) 2013. godine, koja je rođenjem stala na 42. mjesto u redu za tron.

Prema pisanjima britanskih medija, malena Lilibet će imati dvojno državljanstvo SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Tako je postala prva američka državljanka u redu za britanski tron. Malena Lilibet se u redu za prijestolje sada nalazi ispred kraljicinih sinova princa Endrua (Andrew) i njegove djece te princa Edvarda (Edward) i njegove djece.

Lilibet Dajana prva je kraljevska beba čije se rođenje držalo u tajnosti dva puna dana te prva beba čiji je spol javno objavljen tri mjeseca prije rođenja.


Hari i Megan: Njihova kćerka će imati dvojno državljanstvo. Agencije

Društvene mreže prepune su tvrdnji da malena Lilibet istovremeno ima teoretsku šansu postati britanska kraljica i jednog dana se kandidirati za američku predsjednicu.

Šanse da postane kraljica su samo teoretske, ali malena bi se jednog dana mogla kandidirati za američku predsjednicu.

-Djeca princa Harija i Megan Markl koja su rođena u Sjedinjenim Državama su američki državljani i mogla bi se kandidirati za predsjednika kad postanu dovoljno stara, kaže Džon R. Vajl (John R. Vile), profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Middle Tennessee, za "USA Today".

Ipak, vjerojatno ne mogu istovremeno imati poziciju u redu za tron i biti kandidati na izborima, dodaje Vajl.

Ako bi kćerka princa Harija krenula u utrku za predsjednicu, morala bi se odreći prava na britanski tron ili zatražiti posebnu dozvolu Kongresa za kandidaturu, zbog klauzule o stranim naknadama.

Klauzula o stranim naknadama je odredba članka 8. Ustava Sjedinjenih Država koja ograničava članove savezne vlade u primanju darova, naknada, ureda ili titula od strane države i monarhije bez pristanka Kongresa Sjedinjenih Država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.