ODUŠEVLJENA

Ida Prester očarana ljepotama naše zemlje za "Avaz": Ono što sam vidjela u Bosni ne zaostaje za Norveškom

Premalo se o Bosni zna i o njoj piše

Ida Prester. Instagram

Razgovarao: Adi Hodžić

31.8.2022


Pjevačica i voditeljica Ida Prester nedavno je objavila fotografiju iz Jajca te u opisu napisala svoje oduševljenje prirodnim ljepotama naše zemlje. 

-Jako sam se iznenadila koliko je taj dio Bosne predivan. Čula sam već od prijatelja i gledala na slikama, ali uživo je sasvim nešto drugo. Vanserijska ljepota - rekla nam je Prester. 


Pjevačicu su posebno oduševile Pliva i Plivsko jezero, gdje su kako ističe čarobni prizori iz bajki.

-Veličanstveni Plivski vodopad kao filmska scenografija. Kanjon Vrbasa u rajskom zelenilu. Zadivljena sam, baš sam odmorila oči i dušu - istakla je.

Talentirana umjetnica između ostalog je napisala kako u Bosnu treba obavezno ići.

-Premalo se o Bosni zna i o njoj pise. Jako puno putujem, posebno sam fan nordijskih zemalja koje sam dosta obišla. Ono sto sam vidjela u Bosni ne zaostaje za Norveškom. Rijeke, šume, predivni zeleni pejzaži. Norveška ima bolji marketing, ali i itekako zna cijeniti i čuvati ono što ima. Sva ta divna mjesta koja imate treba očuvati od onih koji ne razumiju kako je čista priroda veliko blago svakog naroda - dodala je.


Idu smo pitali koliko su prema njenom mišljenju mladi ljudi danas oštećeni i ne cirkuliraju dovoljno na ovim prostorima, te koliko se uopće svi zajedno na ovim prostorima poznajemo.

-Jako mi je stalo da svojoj djeci pružim šareno i veselo djetinjstvo u kojem će upoznati što više različitih ljudi, jezika, običaja. Pogotovo naših prvih susjeda, tragedija je da ne poznajes pripadnike naroda koji priča istim jezikom, a živi ti preko plota, imamo sreću da stalno putujemo regijom, moji klinci imaju tri doma - Zagreb, Beograd i Rovinj. To je veliko bogatstvo. Nemaju svi takvu sreću, ali jako bi me veselili programi razmjene učenika i studenata, onako kako je to bilo u Jugoslaviji. Mladi Sarajlije da upoznaju Puljane, Nišlije Hvarane, Riječani da zimuju na Jahorini, a Banjalučani ljetuju na Krku. Puno lijepih prica bi iz toga nastalo - zaključila je Prester. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.