IMALA 49 GODINA

Preminula spisateljica koja je dovela do filma "Julie & Julia"

Njen suprug, Erik, rekao je "The New York Timesu" da je njegova supruga umrla od srčanog zastoja u njihovom domu

Džuli Povel. Peter Kramer / AP

N. Aj.

1.11.2022

Džuli Povel (Julie Powell) spisateljica koja stoji iza popularnog bloga o hrani koji je doveo do filma "Julie & Julia", umrla je u 49. godini.

Njen suprug, Erik (Eric), rekao je "The New York Timesu" da je njegova supruga umrla od srčanog zastoja u njihovom domu, prenosi Index.hr.

Povel je bila poznata po svom blogu "Julie/Julia Project", na kojem je kroz godinu dokumentirala svoje kuhanje koristeći se receptima iz kuharice "Mastering the Art of French Cooking" Džulije Čajld (Julia Child).

Blog je kreirala s namjerom da prođe kroz 524 recepta iz Čajldine kuharice koja datira iz 1961. godine. Blog je na kraju pretvoren u knjigu pod nazivom "Julie & Julia: 365 dana, 524 recepata, 1 mala kuhinja u stanu". Knjiga je prodana u više od milion primjeraka pod naslovom "Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously".

Film iz 2009. godine, u kojem su glumili Meril Strip (Meryl Streep) kao Džulija Čajld, Stenli Tuči (Stanley Tucci) kao njezin suprug Pol (Paul) i Ejmi Adams (Amy) kao Povel, gurnuo je Čajldinu kuharicu na listu najprodavanijih knjiga.

Povel je iste te godine objavila i drugu knjigu, "Cleaving: A Story of Marriage, Meat and Obsession", koja je objavljena 2009. Ta knjiga nažalost joj je bila i posljednja.

Džuli je iza sebe ostavila supruga Erika i roditelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.