MUNDIJAL U KATARU

Urednica sportskog programa BHT 1 za "Avaz": 46 utakmica prenosit će se uživo i 18 mečeva u snimcima

Stručni gosti u studiju su Amar Osim, Slaven Musa, Dželaludin Muharemović, Igor Janković i Mensur Dogan, kaže Medina Šehić

Medina Šehić. BHT 1

Piše: L. S. R.

19.11.2022

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje u nedjelju, 20. novembra. Uz spektakularnu ceremoniju otvaranja tog dana igra se i prvi meč Mundijala Katar – Ekvador.

Prijenos, kao i uvodna specijalna emisija, koja će poslužit će kao šlagvort za premijernu utakmicu šampionata emitirat će se na BHT 1, kao i sve utakmice Mundijala.

Medina Šehić, urednica sportskog programa BHT1, ističe da su potpuno spremni za realizaciju ovog velikog projekta.

- S obzirom na dosadašnje iskustvo u pripremi i realizaciji praćenja velikih sportskih događaja, sportski program BHT 1 u potpunosti je spreman i za ovaj - jedan od najzahtjevnijih i najgledanijih. Odgovornost je zato veća, ali i radost i užitak kada je riječ o jednom ovakvom projektu – ističe Šehić za „Avaz“.


Cijeli svijet gleda u Katar. AP

Specijalne emisije

BHT1 će prenositi sve utakmice Svjetskog prvenstva, od čega 46 uživo i 18 mečeva u snimcima.

- Tih 18 utakmica emitirat će se u direktnim prijenosima na MY TV, što je još jedna potvrda uspješnog partnerskog odnosa BHRT-a i „BH Telecoma“. Sami prijenosi utakmica zauzet će više od 130 sati programa u shemi BHT 1 – kaže nam Šehić.

Osim utakmica, BHT 1 je pripremio i specijalne emisije.

- One najčešće će počinjati u 19 sati pred posljednju utakmicu dana i trajat će do 22.30 sati, nakon čega slijedi polusatni pregled dana. U uvodnim emisijama i analizama poslije utakmica – stručni gosti u studiju bit će naši saradnici na koje su naši gledaoci, uglavnom, već navikli: Amar Osim, Slaven Musa, Dželaludin Muharemović, Igor Janković i Mensur Dogan, te novinar Sanjin Latifić i bivši nogometni sudija Mesud Peljto. Studio će biti opremljen novim vizuelnim elementima – poput virtualne grafike, kao i grafičke analize najzanimljivijih detalja, akcija, golova i drugih elemenata nogometne igre koje će komentirati naši gosti. Studijske emisije pripremamo i u terminima kad svoje utakmice budu igrale selekcije naših susjednih zemalja - Hrvatske i Srbije – govori Šehić.


Veliki izazov

Ističe kako je veliki izazov raditi ovakve projekte.

- Ovaj je poseban jer traje skoro mjesec dana, gledan je i veoma popularan. Zahtjevan je i na programskom i na produkcijskom nivou, odgovornost je velika, ali i radost što imamo priliku pratiti u punom kapacitetu ovu globalnu sportsku priredbu – rekla je urednica sportskog programa.

Na koncu smo upitali Medinu Šehić ko je njen favorit za pobjednika Mundijala.

- Krug favorita uvijek je isti, to je nekoliko evropskih i južnoameričkih selekcija, ali se ne usuđujem prognozirati. Bit će zanimljivo vidjeti može li najtrofejnija nacija – Brazil - vratiti još jednom naslov najboljeg, može li Francuska odbraniti titulu, ili hoće li istinski velikan ove igre Lionel Mesi podići jedini pehar kojeg nije osvojio.


Niko ne ide u Katar

Na naše pitanje ko je s BHT 1 otišao u Katar, Šehić je odgovorila:

- Nažalost, zbog poznate finansijske situacije na BHRT-u, odnosno neuređenog pitanja naplate RTV takse i, konsekventno - stabilnog poslovanja, niko s BHT1 neće ići u Katar. Sve sadržaje ćemo raditi iz sarajevskog studija.


Šehić i dodaje:

-  Medijska prava su izuzetno skupa, naročito ovako značajnog događaja kakav je nogometni Mundijal. Sigurna sam da naši gledaoci cijene naše napore u tom smislu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.