HISTORIJSKI DOGAĐAJ

Kralj Čarls će sutra na krunisanju nositi dvije krune: Na glavi nekoliko kilograma dragulja

Cijela vrijednost kolekcije procjenjuje se između tri i pet milijardi funti

Kralj Čarls. Instagram

N. A.

5.5.2023

Sutrašnje krunisanje kralja Čarlsa III (Charles) bit će historijski događaj.

Isto tako je bila i krunidba njegove majke kraljice Elizabete II, koja se održala 1953., kada je kraljica imala svega 25 godina. Bio je to prvi događaj koji je britanska televizija "BBC" prenosila uživo, a u Vestminstersku crkvu došlo je 8.000 zvanica. 

Čarls će na svojoj krunidbi nositi istu krunu koju je prije 70 godina nosila njegova majka, krunu kralja Edvarda VII. Britanski vladari ovu krunu, tešku više od dva kilograma, nose isključivo na krunidbama. Izrađena je od čistog zlata i ukrašena s 444 draga kamena. 

Kraljica Elizabeta. Društvene mreže

Kruna datira još iz 1660-ih i čuva se u Londonskom tornju, a vrijednost ovog predmeta procjenjuje se na 57 milijardi funti.

Zanimljivo je da se u ceremoniji krunidbe također koristi i Carska državna kruna, koju novi vladar nosi u trenutku napuštanja Vestminsterske opatije. Ukrašena je s 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina te sadrži neke od najskupocjenijih dragih kamenja na svijetu. Izrađena je 1937. za krunidbu kralja Georgea VI. 

Obje krune su dio kolekcije Krunskih dragulja, koja sadrži sva najveća blaga britanske kraljevske porodice. Čini je više od 100 predmeta i 23.000 dragih kamena, a cijela vrijednost kolekcije procjenjuje se između tri i pet milijardi funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.