INDIJSKO-BRITANSKI PISAC

Salman Ruždi dobio prestižnu njemačku nagradu za mir

Ceremonija, uključujući uručenje nagrade, koja je dotirana sa 25.000 eura, tradicionalno se održava po završetku Frankfurtskog sajma knjiga

Salman Ruždi. Printscreen

H. J. I.

19.6.2023

Indijsko-britanski pisac Salman Ruždi dobitnik je ovogodišnje nagrade za mir njemačkih izdavača - "za svoju nesalomljivost, afirmaciju života i ljubav prema pripovjedanju".

Uz nagradu i 25.000 eura

76-godišnji Salman Ruždi, koji je teško povrijeđen u atentatu koji je ne njega izvršen prošlog ljeta, ove jeseni će primiti mirovnu nagradu njemačkih izdavača u crkvi svetog Pavla u Frankfurtu, kako je saopšteno danas. Ceremonija, uključujući uručenje nagrade, koja je dotirana sa 25.000 eura, tradicionalno se održava po završetku Frankfurtskog sajma knjiga (18-22.10.2023).

Renomiranu nagradu za mir dodeljuje Börsenverein des Deutschen Buchhandels – Berzovni savez njemačkih izdavača. To je profesionalna organizacija izdavača i knjižara u Njemačkoj, koja odaje počast ličnostima koje su doprinijele ostvarenju ideje mira u književnosti, nauci ili umjetnosti.

Živi u stalnoj opasnosti

Salman Ruždi je živio krijući se skoro deset godina, jer je tadašnji iranski ajatolah Homeini 1989. izdao fatvu kojom je pozvao na ubistvo ovog pisca – kao odgovor na njegov roman „Satanski stihovi“ iz 1988. Ruždi se skrivao uz pomoć britanske tajne službe i mijenjao skrovišta čak 56 puta u toku jedne godine.

Ruždi i danas živi u stalnoj opasnosti. Neposredno prije objavljivanja njegovog najnovijeg romana „Grad pobjede“ u avgustu 2022, Ruždi je teško povrijeđen napadom nožem na jednom književnom događaju u SAD. Od tada je slijep na jedno oko i ne može više da pomjera jednu ruku. Piscu, koji je dva mjeseca ranije proslavio svoj 75. rođendan, iskazana je ogromna solidarnosti. Iran je, s druge strane, za napad okrivio njega i njegove pristalice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.