NOVI SINGL I SPOT

"Kultur Shock" inspiriran savremenim svijetom predstavio "Iluzije"

“Iluzije” su treći singl sa njihovog nadolazećeg albuma, uz “Snijeg” i “Tomorrow is Better Day”

Kulturshock. Instagram

12.4.2024

Srđnan Jevđević alias Gino Banana i njegov "Kultur Shock" objavili su novi singl i spot „Iluzije“.

Pjesma je inspirirana savremenim svijetom gdje ništa nije onako kako se čini, gdje je čovječanstvo zaglibilo u bujici dezinformacija, a laži i alternativne činjenice zamaskirane u slogane i krilatice formiraju naše mišljenje, odluke i izbore.

S pjesmom “Iluzije” Kultur Shock eksperimentiraju s novim zvukovima i pristupaju svom stalno evolvirajućem brendu punk/metal/folka s jasnom refleksijom 70-ih u stihovima.

Zborovi su prožeti zdravom dozom balkanskih etno motiva koje pjevaju Amy Denio i Eleni Govetas.

Epski završetak temelji se na folklornom motivu inspiriranom Balkanom uzdignutom do statusa himne u tipičnom prog/punk stilu benda.

“Iluzije” su treći singl sa njihovog nadolazećeg albuma, uz “Snijeg” i “Tomorrow is Better Day”.


Kultur Shock spajaju balkansku narodnu muziku, rock, punk, metal, latino ritmove i ostatak audio metaverzuma od svog prvog albuma 1999. Nakon 13 albuma i preko hiljadu odsviranih koncerata širom svijeta, bend je razvio svoj vlastiti, strastveni i unikatan zvuk, poput njihovih dalekih rođaka „System of a Down“, Gogol Bordello i Igorrr.

Inače Gino Banana već godinama živi u Americi. Često boravi u rodnom Sarajevu, na ovogodišnjem ZagrebDox festivalu, koji poćinje 14. aprila, bit će prikazan dokumentarni film Grandpa Guru. Ovaj uzbudljivi portretni dokumentarac s eklektičnim stilom i pristupom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umjetnost njihovog pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića.

U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz ratnog Sarajeva i dolaska u Seattle, gdje je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Jella Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga potiču da se nastavi baviti muzikom.

Film istražuje pitanje pripadnosti i osjećaj rastrganosti između života u Americi, Sarajevu i veze s majkom. Ovo je priča o transformacijama jedne osobe u teškim vremenima, bijegu na kraj svijeta i demonu koji ga prati.

Grandpa Guru je nastao u produkciji "Točke kulture", a režiju potpisuje Silvio Mirošničenko, dok je producent i scenarist Sanjin Hasanefendić.

Premijera filma održat će se 15. aprila s početkom u 19i 30 sati u Kaptol Boutique Cinema, dok je druga projekcija na istoj lokaciji 16. aprila s početkom u 21i 30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.