NOVO ELEKTRIČNO VOZILO

Stiže električni Citroen eC3

Za nekoliko sedmica trebao bi debitovati mali, električni Citroen eC3, šta će ponuditi ?

Citroen eC3. twitter

B. L.

16.1.2023

Za nekoliko sedmica trebao bi debitovati mali, električni Citroen eC3. Šta će ponuditi?

Svi koji vide imalo smisla u električnim automobilima žale se da razvojem ovog tržišta dominiraju skupi automobili, a elektromobilnost “za široke mase”, barem u ovom dijelu svijeta, napreduje jako sporo. 

Za sada u Bosni i Hercegovini od “jeftinijih električara” u ponudi imamo samo Dacia Spring, čija cijena kreće od 49,900 KM. Nadolazeći Citroen eC3 mogao bi mu biti konkurent, ako ga odluče predstaviti u Evropi.


Citroen eC3. twitter

Stellantis je za sada otkrio samo teaser, a sam automobil trebao bi se službeno pojaviti početkom marta. Indijski izvori, međutim, već izvještavaju o tehničkim specifikacijama. 

Govori se o motoru koji pokreće prednje točkove snage čak 87 KS i 143 Nm. Ovo moramo usporediti sa Dacijom Spring, gdje dobivamo motor od 45 konjskih snaga.

Citroen eC3. twitter

Iako Indija nije jedna od najbogatijih zemalja (po glavi stanovnika), a većina njezinih automobila ne bi zadovoljila visoke standarde sigurnosti i opreme “na Zapadu”, ipak je treće najveće automobilsko tržište, nakon SAD i Kine. 

A budući da je na trećem mjestu vrijedi obratiti pažnju na domaće premijere, a kako smo rekli na početku teksta za nekoliko sedmica stiže Citroen eC3. 

Već se zna da će nakon Indije, ako se počne dobro prodavati, ići u Južnu Ameriku. A kod nas možda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.